Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Oppositionens mantra ”mer pengar till kommunerna och välfärden” har man vid det här laget hört så att öronen blöder. Men det gäller att stålsätta sig. Vi kommer att få höra det igen. Thomas Östros kommer vara kritisk och ömma för kommunerna många gånger till i år. Saken är dock den att kommunerna går med överskott. I år beräknas detta överskott till 18 miljarder, vilket är några nätta miljarder mer än de tolv som de rödgröna lovat.

Apropå Oppositionens tolv miljarder, fördelade på två år, skriver Eric Erfors idag ett mycket läsvärt inlägg på Expressens ledarsida.

I år är statsbidragen 138 miljarder kronor på grund av regeringens tillfälliga krisstöd. Nästa år blir summan 126 miljarder, enligt vårbudgeten. De rödgröna lägger då till sju miljarder, vilket innebär att det fattas 5 miljarder för att nå upp till årets nivå!?

Varför så snål, Lars Ohly? Vill du verkligen ”nedrusta välfärden”?

Här kan man tycka att det blir lite väl mycket valrörelse. Ett lågvattenmärke, faktiskt. En borgerlig debattör har alltså kallat Lars Ohly ”snål”! Oroväckande. Hur debatten kommer att låta i september vill man inte ens tänka på!!

Dessutom är Erfors vansinnigt orättvis i meningen att han inte alls nämner att nivån på ett statsbidrag går nedåt av rödgröna skäl är det inte fråga om inhuman nedrustning utan ansvarsfull välfärdspolitik.

Nåväl. Erfors fortsätter sedan och översätter De rödgrönas välfärdsmiljarder till procent…

”Sju miljarder är i sammanhanget närmast felräkningspengar då prognoserna över de kommunala skatteintäkterna varierar över tid och avsändare. I relation till kommunsektorns totala beräknande inkomster på 784 miljarder kronor är 7 miljarder lika med 0,89 procent.?

Det kan ju onekligen låta lite futtigt att slå på stora valtrumman med löftet om att ”Vi satsar 9 promille extra till välfärden.” Men så är det.”?

Arkiv