Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Påminn mig om att aldrig kräva pudlar av politiker. Det enda som händer då är att de gör det – två ljusår för sent. Ungefär så känns det. Det här märkliga systemet med pudlande är egentligen bara ett otyg. För i samma stund som man nämner den där jycken är det i någon mening för sent för politikern att göra den. Kraven följer vanligen på en blind envishet som i sig undergräver förtroendet.

I pressmeddelandet refererar Ask till sina uttalanden under riksdagsseminariet i förra veckan. Jag förutsätter att pudeln gäller också de andra uttalanden hon gjorde när hon ifrågasattes dagen efter. För då tog hon inte chansen att backa, utan gjorde ont värre genom att antyda att det skulle finnas någon sorts samband mellan misstänkt sexköp och incestuösa övergrepp – en debattnivå som verkligen inte anstår en minister.

Ja, jag gör en pudel, säger nu Beatrice Ask. Och jag har ju bett om en, sedan i fredags. Jag borde väl vara nöjd. Men det är på vad – fjärde, femte, sjätte försöket? Okej. Jag bad om en pudel och fick väl åtminstone en halv och måste väl godta den. Men jag kan inte påstå att mitt förtroende för Beatrice Ask är särdeles mycket högre idag än i går. Omvändelser under galgen har ju den egenheten att de inte gör några djupare intryck.

Jag noterar att Thomas Bodström nu har tagit tillbaka sina krav på Asks avgång med följande ord:

– Hon får gärna sitta kvar. Det är en fördel för Socialdemokraterna, säger han.

Det går knappast att invända mot detta.

I övrigt skriver TT att Ask även i dagens pudel ”slår fast att sexköpare inte ska behandlas annorlunda än andra som begått brott”.

Det är lite svårt att tolka den meningen och det är inte heller ett direkt citat. Men det är värt att hålla liv i den frågan, inte minst för att fler än Ask – från partier på båda sidor blockgränsen – har hållit med Ask i denna fråga.

Och om detta fortfarande handlar om postgång i myndigheters kommunikation med medborgare som misstänks för brott så vill jag påpeka att den här debatten aldrig handlade om färgen gredelin.

Faktum är att just för att sexualbrott rymmer skam och stigmatisering finns det anledning att – tvärtom vad Ask tidigare har uttryckt – vara generös mot någon som misstänks. Det är av just den anledningen vi exempelvis sysslar med ”lyckta dörrar” i vissa rättegångar. Grundhållningen måste alltid vara att så länge en person bara är misstänkt så är han eller hon just bara misstänkt, men först och främst en medborgare som vi inte har någon anledning att göra livet extra besvärligt för eller jäklas med.

Det borde inte heller göras särskilt svårt i några handplockade fall för en medborgare att begära att få post till en annan adress än folkbokföringsadressen.

Vi talar ibland om likhet inför lagen, låt oss inte förväxla detta med likhet inför postgången.

Arkiv