Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Fredrik Reinfeldt och Moderaterna klarar sig väldigt bra i två färska opinionsmätningar.

TV4/Novus har undersökt väljarnas förtroende för Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Undersökningen visar att stödet överväger för statsministern med 47-29, medan misstron överväger för oppositionsledaren som noterar 19-52. Det är ett remarkabelt svagt resultat för ledaren för det största partiet i svensk politik, men det ligger väl i linje med vad DN/Synovate presenterade under den gångna helgen.

Ekot/Sifo har undersökt vilka frågorna som väljarna tycker är viktigast och hur partierna ligger till i respektive fråga. Resultatet i destillat: jobben är viktigast och Moderaterna är bäst i jobbfrågan. Fler slutsatser: S håller greppet om vård och omsorg. FP är kanonstarkt i utbildningspoltiken. MP förblir ett enfrågeparti men med ett väldigt stort stöd i sin enda fråga miljö/klimat. C och KD har problem med otydlighet i profilen. C matchar inte MP om miljön (jo i sak, men…) och KD får inte nog betalt för de många goda insatserna i socialpolitiken. Fast det senare skulle en bra valrörelse med mycket exponering kunna råda bot på. Det känns som att C har det svårast.

Arkiv