Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

De rödgröna tappar försprånget skriver DN med anledning av Synovates senaste mätning. Redan i ingressen förklaras tendensen med följande ord:

”När Mona Sahlin börjar ge besked om sin politik ökar risken för väljarförluster”.

Detta har onekligen varit mönstret under åren och håller det i sig har Alliansen anledning att ha viss tillförsikt. För varje dag blir det allt mer nödvändigt för De rödgröna att ge besked. Och om beskeden inte gillas av väljarna kan mycket hända.

Så visst. Det ser lite ljusare ut för regeringen i just denna mätning, men faran är långtifrån över. Alliansen har en lång väg att gå – inte minst med tanke på att valutgångarna historiskt sett är emot dem och varje regering vid makten.

Regeringar brukar nämligen inte gå framåt. Det har i stort sett inte hänt sedan enkammarriksdagens införande. Med undantag för Perssonregeringen 2002 får makten alltid se sina siffror dala. Och Alliansens mån för dalande är rätt skral, om man säger så.

Å andra sidan borde det kickstarta Alliansens vinnarskallar. Det vore historiskt på många sätt om Alliansen klarade biffen i september. Och i väntan på statistiskt säkerställda förändringar får de välja att se små framgångstendenser som den i Synovate som psykologiskt säkerställda.

Arkiv