Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Alltså på riktigt. Ska vi diskutera burkaförbud? Det verkar ju helknasigt. Det är väl typ ingen som tror att det är något vettigt med det? För det första. Den här debatten seglade upp på grund av två saker:

1) Ett burkaförbud är aktuellt i Frankrike.

2) På grund av denna aktualitet gjordes fransmännens påhitt till en, eh, ”valfråga” i P1:s duell mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt häromdagen.

Jag kan inte veta, men jag gissar att båda två var ungefär lika bekväma med att ställas inför den föga nyanserade frågan om huruvida de tyckte att ett burkaförbud var en god idé. Det är inte den frågan etablerade partier sätter främst när de börjar rita upp sina valmanifest, om man säger så. Mest obekvämt var det sannolikt för Reinfeldt, som nyss lämnat ifrån sig ordförandeklubban för EU och som är vår statsminister, vilket gör att läget för att utbrista ”Haha, vilka tomtar de är, fransmännen!” inte är optimalt. Alltså måste han kliva lite försiktigare än Sahlin. Vilket översatt till mediespråk blir ”utspel”.

Reinfeldts försiktighet tas sedan till intäkt för att han kanske är för ett förbud. Inte för att han på något vis sade det – för det gjorde han inte – men för att han var luddigare och mer tydlig med att han ogillade burkan, medan Sahlin framhöll frihetsvärdet såväl i att inte ha burka som i att få lov att ha slöja. (Vilket var ett rätt smart sätt att förnöja alla, hon förhöll sig till friheten från burka och rätten till – inte burka – utan slöja.)

Hårklyverier – om än håret är dolt – säger jag. Båda partiledarna har varit tydliga med att de inte ser lagstiftning som ett bra verktyg och att de heller inte gillar burkor särdeles. Mycket mer än så kan de inte säga.

Förvisso finns enstaka politiker som förordar förbud. Nu senast har vi hört vi några röster från KD:s kommundagar. Men dessa enstaka politiker är väldigt få och de lär inte få med sig sina partier. För de allra flesta framstår lagstiftning rörande individers privata klädsel som ett dumt påhitt. Dessutom lär du inte göra det där efterlängtade jämställdhetsframsteget lagstiftningsvägen.

Likväl läser jag tonvis med inlägg i bloggosfären där uppblommade debatten emellanåt till och med anses visa saker som Alliansens bekymmersamma lutning åt populism, rasism och islamofobi med mera. Det hade väl varit en intressant diskussion om det nu fanns något Alliansparti som förespråkade burkaförbud.

Men det gör det inte. Och såvitt jag kan se så består den här så kallade burkadebatten mest av en majoritet bestående av såväl höger- som vänsterdebattörer som bemöter alternativt rasar mot sisådär två-tre pers som har uttalat sig för ett förbud.

Hur ska det gå i denna drabbning? Vem vinner matchen där Staffan Danielsson (C) och Annelie Enochson (KD) möter, tja, hela bloggosfären och merparten av sina partikamrater? Tack P1 för att ni levererade denna icke-diskussion. Vansinnigt spännande, verkligen.

Arkiv