Annons

Ledarbloggen

Maria Eriksson

Maria Eriksson

Lyssnar man på partiledardebatterna är det lätt att glömma att valet 2010 inte bara är ett riksdagsval, utan i allra högsta grad ett kommunal- och landstingsval också. Så hur står det till med oppositionen i kommunerna?

Jo, enligt dagens Dagens Samhälle är det bara fyra kommuner – av landets 290 – där de rödgröna går till val med en gemensam valplattform. Nämligen Stockholm, Uppsala, Huddinge och Södertälje. I större delen av landet finns med andra ord i princip inte någon rödgrön allians.

Det är ju lite ironiskt att just Stockholm finns med på den korta listan. Landets största stad ska därmed vara den rödgröna alliansens starkaste fäste – i den betydelsen att man där har presenterat ett gemensamt program. Samtidigt är det ett av de svagaste, där framför allt Socialdemokraterna får urusla opinionssiffror.

Enligt Dagens Samhälle beror frånvaron av rödgrön allians i landet på att socialdemokraterna i många kommuner anser sig klara sig själva eller att de har svårigheter att komma överens lokalt med Miljöpartiet som lika ofta samarbetar med borgerliga partier.

Det kan ju vara värt att fundera på för den som tänkt rösta rött lokalt och hoppas få Maria Wetterstrand på köpet.

Arkiv