Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Ohederliga svenska debattörer har försökt få det till att det var Fredrik Reinfeldts eller det svenska EU-ordförandeskapets fel att COP15 i Köpenhamn inte nådde längre än det gjorde. Men skulden ska läggas där den hör hemma. I den brittiska vänsterlutande dagstidningen The Guardian berättar den inflytelserike miljöjournalisten Mark Lynas om sina intryck inifrån förhandlingsrummet.

”Köpenhamn var en katastrof. Om så mycket är alla överens. Men sanningen om vad som egentligen hände riskerar att förloras i all smutskastning och spinn. Sanningen är den här: Kina sabbade samtalen, förödmjukade avsiktligen Obama, och insisterade på en undermålig ’uppgörelse’ så att Västledarna skulle behöva komma hem med skulden vilande på sina axlar. Hur vet jag detta? För att jag var med i rummet och såg det hända.”

Varefter Lynas redogör insiktsfullt om hur Kinas maktspel systematiskt krossade Obamas, Merckels, Reinfeldts, ja, alla västliga ledares ambitioner, med hjälp av bland andra Sudan. Läs alltihop!

(Upphittat via Sänd mina rötter regn)

Arkiv