Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Ett antal ackrediterade miljöorganisationer lämnade eller släpptes inte ens in. Utanför ringlade långa köer i Köpenhamnskt decemberväder. Det kan inte vara psykologiskt gynnsamt för ett klimatmöte att deltagarna kliver in på arenan med en längtan efter uppvärmning.

Stora mängder demonstranter drabbade samman med lagens långa arm utanför kongresslokalen Bella Center. Polisen ropade på fem språk att demonstranterna inte hade tillåtelse att äntra byggnaden, men det hjälpte föga eftersom demonstrationens uttalade mål var att ta sig in och störa mötet. 230 personer greps.

Det ger ingen vidare känsla i magen med dessa svepande gripanden, men hur ska man kunna avgöra gradskillnaderna i ögonblicket? Hur skiljer polisen den charmigt civilt olydige från den med ett par gatstenar i ryggsäcken?

Vi vill alla att såväl rättssäkerhet som demonstrationsfrihet ska hållas högt i en demokrati. Å andra sidan har samhället få möjligheter att ställa motkrav på individen som kräver dessa rättigheter, samtidigt som han eller hon gör ett aktivt val redan i att sluta upp under manifestet ”störa mötet”.

Ett vagare syfte får man leta efter. Intressant nog brukar också graden av otydlighet i protestsyftet gå hand i hand med mängden trubbel som uppstår. Vi såg inte de här drabbningarna när miljoner människor världen över protesterade mot Irakkriget. Men vi ser dem snart sagt alltid när parollerna går ut på att i största allmänhet sabba ett toppmöte i antikapitalismens namn.

Inne i Bella Center var världens representanter fullt upptagna med att sabba mötet alldeles själva. Om Köpenhamn har några lokala ordningsstadgar för tomgångskörning så verkar det finnas ett undantag för klimattoppmöten, för här pågår tomgång och meningsutbyten som emellanåt får en att vilja rodna.

Kineser klagar om odemokratiska förfaranden. Venezuelas president Hugo Chavez och hans boliviska kollega Evo Morales ryade i kapp. Morales anklagade EU för att inte ta emot alla de sydamerikanska klimatflyktingarna som söker sig till Europa. Sen föreslog han som övergripande mål att jordens temperatur inte ska få stiga med mer än 0,5 grader. Båda var överens om att kapitalismen är den främsta klimatboven och oljehandlaren Chavez förtydligade att de rika förstör planeten.

Det är lätt att bli matt inför cirkusen. Onsdagens träta om hur mycket Kyoto det ska vara i det nya avtalet framstår som märklig. Kyotoavtalet lägger mer ansvar på de rika ländernas axlar och det är rätt självklart att även det nya avtalet utformas på liknande vis. Helt enkelt för att de rika länderna kan ta mer ansvar.

Däremot finns det anledning att vara skeptisk till exempelvis Kinas, Brasiliens med flera växande ekonomiers sätt att framställa sig som nästintill likställda med de verkligt fattiga länderna.

Det fanns en tid då världen lätt kunde indelas i U och I. Numera behöver vi på sätt och vis en tredje kategori. EU är inte Kina. Men Kina är inte heller Bangladesh.

Förhoppningsvis fick Andreas Carlgren gehör när han vädjade till de utvecklade länderna i allmänhet och Kina och USA i synnerhet att växa med ansvaret och ta det.

Arkiv