Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Moderaterna gör idag ett integritetsutspel. Jag är måttligt imponerad. Det är, som Karl Sigfrid säger, ett ”tufft beting” för M att skaffa sig trovärdighet rörande integriteten. För även om det i sig inte är fel att intressera för skärpta insamlingsdisciplin och bättre gallring i de statliga registren, så är merparten av registren vi talar om inte särdeles kränkande.

Visst, det irriterar mig tolv gånger om året att CSN har mina adressuppgifter, men jag kan ta det. Det är rimligt. På samma sätt tror jag att människor som har varit statsanställda kan stå ut med att finnas i detta arkiv, att biodlare kan leva med att finnas med i länsstyrelsens rullor över biodlare samt att folk som är arbetslösa finner det uthärdligt att deras ärende inte bara ligger i huvudet på en enda handledare. Det är liksom inte så förskräckligt integritetskränkande.

Men okej, det är säkert bra att storstäda lite. Det finns gott om register av känslig karaktär också, rörande sjukdomar och annat. Men någonting säger mig att när Moderaterna lovar att ”minska volymen av personuppgifter i statliga register med 25 procent”, så är det långtifrån bombsäkert att det är i de känsligaste registren man kommer rensa mest. Man skulle komma rätt långt bara på att rycka alla postnummer ur premiepensionsregistret, liksom. Och breven skulle förmodligen komma fram ändå….

Men. När Moderaterna nu visar intresse för integriteten kan man ju alltid komma med några inspel som känns viktiga, så here we go:

Det här med samkörda patientjournaler känns inte bra. Låt inte en taskig personkemi med en enstaka läkare hänga med individen för all framtid. Har någon en gång kallat en patient besvärlig eller potentiellt hypokondrisk kommer framtida behandlande läkare alltid ta med det där i beaktande. En psykiskt instabil ungdomstid ska inte behöva aktualiseras vid varje läkarbesök.

Vi har redan sett prov på hur försäkringsbolag skaffar sig omfattande tillgång till privatpersoners uppgifter via fullmakter. Ju mer spridning av uppgifter, desto mindre integritet blir kvar. För vi ska inte inbilla oss att sån här information slängs. Din hälsa kan så småningom blir underlag för bedömning av dina barn, etc etc.

Samkörning över huvud taget bör hanteras med stor försiktighet. Datainspektionens Göran Gräslund har helt rätt när han ifrågasätter M-kritiken gällande bristen på överblick över vilka register som finns. Svenskarna är överlag grundligen registerförda på alla möjliga områden.

Det vi minst av allt vill ha är överblick eller samkörning av dessa detaljer. Så länge det spretar och inte hänger ihop finns åtminstone någon trygghet i tanken att det innebär en del jobb att bringa ordning i röran och göra en grundlig kartläggning av en person.

Hänsyn till integriteten bör vara främsta och högsta prioritet när det gäller PKU-registret. Biobanken i Huddinge bör hållas bakom lås och bom. Forskningssyfte, fine. Men alla som vill bör få gå ur och PKU-registret bör inte bli polisens redskap.

Annat är ju, som vanligt, att hålla emot när det gäller den ständigt tilltagande trafikdatalagringsivern och att – ja ni vet – göra om och rätt gällande FRA-lagen. Men det där tror jag att Moderaterna känner till att många tycker…

Arkiv