Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Storstadsväljarna är Socialdemokraternas nyckel till valseger nästa år sägs det. Därför har de tagit fram en rapport, som presenterades på S-kongressen igår. Att döma av Ekots rapportering är Socialdemokratin mycket mycket sugen på att vinna valet:

”Enligt rapporten har det blivit för stort fokus på samhällets allra svagaste. Men i själva verket finns trygghetssystemen i första hand till för den stora grupp människor som befinner sig i samhällets mitt. Människor som varken är utblottade eller riktigt rika. Enligt rapporten är det i första hand dem som Socialdemokraterna ska vända sig till.”

Jahaja. Det är ju i alla fall ärligt. S har förlorat medelklassen och uppvisar en tydlig medvetenhet om detta. Men när S i Stockholm ger sig ut på friarstråt tillsammans med sina rödgröna kumpaner är det med en blomsterkvast bestående av höjd skatt med 60 öre.

Inte nog med att detta är en rejäl höjning, Stockholmsoppositionen visar dessutom sedvanlig släpphänthet när det gäller att handskas med skattepengar. För prioriteringen i satsningarna är inte de svagaste eller mest behövande. Prioriteringen är snarare definierad utifrån de rödgrönas röstbehov allena.

Hur ska man annars tolka en svepande satsning som ”två timmars icke biståndsbedömd hemtjänst för alla över 75”? Hushållsnära tjänster är man emot. Men i huvudstaden, som trots allt inte är renons på välbärgade 75-åringar, så hittar de rödgröna på gratis sådana – till alla oavsett behov!

Det andas inte omsorg om skattemedlen direkt. Men så är det här med att vinna Stockholm svårt, förstås. Exakt hur svårt får vi veta av Carin Jämtin i Ekot:

”det finns inte en lösning eller ett recept. Det är inte som att göra en sockerkaka utan det är en massa olika politikområden. De sammanfattas i att vi måste visa vart vi är på väg.”

Ack ack. Och inte finns den smidiga produkten Shake’n’bake kvar i butikerna heller. Knepigt.

Arkiv