Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Avslöjandet att Jan Guillou utförde uppdrag åt KGB på 1960-talet leder tankarna till en svunnen tid av hemliga möten på rökiga krogar, fala kvinnor med dolda motiv och sofistikerade sovjetiska underrättelsemän.

Men det kalla kriget var på riktigt, och satte skräck både i Västvärlden och bakom järnridån. Spionaget var omfattande, och såväl affärsidkare som tjänstemän varnades för suspekta kontakter.

När man idag ser propagandafilmerna från den tiden är det dock nästan så att man får en känsla av nostalgi (även om man inte ens var född på den tiden) på samma sätt som när man ser någon fin gammal rulle med Humphrey Bogart.

The Enemy Agent and You
producerades 1964 av det amerikanska försvarsdepartementet för att varna för spioner och värvningsförsök gentemot handelsresande och tjänstemän på uppdrag i Europa eller i Östblocket. I filmen dramatiseras autentiska spionfall, men producenten drar sig inte för att vräka på med thrillergenrens allra mest publikfriande beståndsdelar. Här finns förföriska kvinnor, sena kvällar på restaurang Rendez-Vous och ett rökigt jazzsoundtrack som hämtat från film noirens glansdagar.

Om det var så här det såg ut förstår man att Jan Guillou blev nyfiken.PS: Detta är en del i ledarbloggens serie med Youtubiana. Varje vecka försöker vi guida till de bästa rörliga bilderna på nätet. Tipsa!

Arkiv