Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

Som om det inte var nog med elände för premiärminister Taro Aso och hans liberaldemokratiska parti har det i valrörelsens elfte timme kommit nya siffror om arbetslösheten. Den är nu uppe i 5,7 procent. Det låter kanske inte så mycket i härdade europeiska öron, men för japanska förhållanden är det riktigt illa.

Dessutom faller priserna. I juli var de 2,2 procent lägre än för ett år sedan. Det väcker hemska minnen från Japans stagnerade 1990-tal, då människor avstod från att konsumera och ekonomin aldrig fick fart eftersom man hela tiden trodde att det man var ute efter skulle bli ännu billigare nästa månad.

Nu går ekonomin dåligt, LDP-politikerna verkar helt ha tappat greppet och det finns en opposition som känns möjlig för många i den djupt konservativa valmanskåren att rösta på, till skillnad från den tid då LDP bara hade socialister och kommunister att tampas med. Det spekuleras i hur stort LDP-nederlaget ska bli i valet i morgon. Exakt kan man förstås inte veta, men låt mig förutspå storleksklassen: sumo.

Arkiv