Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Nordkorea är inte bara en kärnvapenbestyckad lilleputt med Elvisfrisyr och lustiga kläder. Nordkorea är också världens konstigaste land på många andra sätt.

Omvärlden står ofta helt handfallen när det gäller att hantera Kim Jong Il. Dels därför att Nordkoreas regim är fullkomligt oberäknelig, dels därför att landet är så slutet att det är svårt att få veta något alls – såväl för utomstående som för invånare.

Således är det svårt att veta hur Nordkoreas ansträngningar under året, vad gäller atomvapen och raketsystem, ska tolkas. Är de en metod att höja insatserna i förhandlingarna om bistånd? Är de ett sätt att testa USA:s nya administration? Är de del i ett internt maktspel?

Internt i Nordkorea marknadsförs både provsprängningar och raketavfyrningar som stora teknologiska landvinningar. Det kan man se på klipp från Nordkoreansk tv.

Omkring uppskjutningen av satelliten Kwangmyongsong-2 den 5 april, som av omvärlden bedömdes som ett totalt fiasko, finns dels ett reportage från folkets jubel, och dels ett reportage inifrån kontrollrummet. Det sistnämnda har sina poänger trots att det är otextat. I den vidhängande officiella telegramtexten får man veta att satelliten nu cirklar runt jorden och att den stadigt utsänder hymnerna General Kim Il Sungs sång och General Kim Jong Ils sång. Säkert.

Tack vare hängivna beundrare (!) av Nordkoreas diktatur finns det ganska gott om liknande nyhetsklipp på YouTube. Tyvärr råder det ett underskott på autentiska filmer som visar den store ledaren själv.

Men en serie journalfilmer har dock hittat ut på nätet. De innehåller klassisk kommunistisk propaganda och ohöljd ledarkult. De har i princip allt man har velat se med Kim Jong Il.

Songun blog, som lägger upp filmerna, har försett YouTube med mängder av klipp. Den stora fördelen är att filmerna är på engelska. Nackdelen är att det är snudd på omöjligt att tro att filmerna är äkta, eftersom berättarrösten är så lyrisk om den store ledarens förtjänster. Men Nordkorea är Nordkorea.

Favoriten är Kim Jong Il – den kreativa mästaren, en sex minuter lång film där man får följa diktatorn när han dirigerar filminspelningar och operor, allt i syfte att ytterligare förhöja Nordkoreas konstnärliga status.

På samma tema visar Kim Jong Il – konsternas mästare diktatorns arbete inom bild- och scenkonst. Men här finns också Kim Jong Il – den store ekonomen, en fem minuter lång journalfilm som visar diktatorn när han inspekterar de ekonomiska framsteg som han inspirerat. Eller Kim Jong Il – den store atleten, som speglar diktatorns enorma idrottsintresse. Kim Jong Il – den store arkitekten är ett testamente över diktatorns kunskaper inom samhällsplanering. I Den resande Kim Jong Il ges en inblick i diktatorns digra resschema (och hans förstaklassvagn i tåget). Och i enminutaren Designern Kim Jong Il skildras hans överblick över Nordkoreas konfektionsindustri.

Filmerna kanske inte är helt aktuella. Men bilderna ger en unik och bisarr inblick i hur det ser ut på samhällstoppen i vad som möjligen är världshistoriens värsta misslyckande.

PS: I en tidigare version av ovanstående text hävdades att speakertexterna var så överdrivna att de inte kunde vara autentiska, vilket drog ner intrycket av filmerna. Som vanligt med Nordkorea så visar det sig att landet är absurdare än man kan tro. Berättarrösten är autentisk, och välkänd för dem som besökt Nordkorea. Herregud.

PS 2: Detta är en del i ledarredaktionens serie YouTubeOnsdag. Varje onsdag gallrar vi fram stort och smått från webbens bästa rörliga bilder. Tipsa gärna om sånt vi missat!

Arkiv