Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Socialdemokraterna hävdar ständigt att de vill skeppa mer pengar till kommunerna. De säger att Alliansens skattesänkningar har gjort att staten har mindre över till kommunerna, och att Socialdemokraterna följaktligen säger nej till dessa skattesänkningar, och istället vill skjuta till 8 miljarder kronor.

Alex Voronov på Eskilstuna-Kuriren har granskat fakta bakom Socialdemokraternas påståenden. Han konstaterar att ”statens stöd till kommunerna i år ökade med 8 miljarder. Under nästa år höjs det med ytterligare 9,7 miljarder, inräknat engångstillskottet på 7 miljarder.”

Varefter han går igenom S-förslagen. ”I sin senaste budgetmotion vill partiet anslå kommunsektorn 5 miljarder kronor extra i år och 10 miljarder under nästa år. Drygt 10 miljarder av dessa är generellt statsbidrag.

Problemet är bara att Socialdemokraterna också säger nej till nedsättningen av arbetsgivaravgifter för ungdomar och vill göra fastighetsskatten statlig, vilket betyder att kommunerna inte får några inkomster från den.”

Följden? När ”man räknar in den krymper Socialdemokraternas tillskott till kommunsektorn i år från 5 miljarder till ynka 300 miljoner. För nästa år minskar partiets påtänkta extraanslag från 10 miljarder till knappt 5 miljarder, vilket är 2 miljarder mindre än vad regeringen skjuter till enbart i extra generellt statsbidrag.”

Mer pengar till kommunerna? Bluff. Eskilstuna-Kuriren har mer på sin ledarblogg.

Arkiv