Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Katrine Kielos på Aftonbladets ledarredaktion är landets kanske bästa politiska skribent, så det är lätt att svepas med i hennes rika formuleringskonst. I dag skriver hon att ”Britterna skrattar åt Tobleroneskandalen”, och menar att det gamla misstroendet mot Mona Sahlin skulle ha sin upprinnelse i en skandal över ”blöjor och mjölkchoklad”.

Men, som Britta Svensson på Expressen påminde häromåret, det handlade inte bara om Toblerone.

”första artikeln om den nyutnämnda arbetsmarknadsministern Mona Sahlin avslöjade, i förbigående, att hon haft svart dagmamma. Det var inte något som fällde en minister på den tiden (1990). Inte heller att hon struntade i att betala tv-licensen (1993). Nej, Mona Sahlin var 1995 den enda och ohotade kandidaten till att ta över efter Ingvar Carlsson.

Då avslöjade Expressen att Sahlin, som då var vice statsminister, tagit ut tusentals kronor i kontanter på sitt betalkort som hon hade i tjänsten för att betala arbetsresor och andra omkostnader. Hon hade också köpt kläder och hyrt bil privat och använt kortet på semestern för tiotusentals kronor. När hon krävdes på pengarna struntade hon i att betala, ofta i månader. Inte förrän Expressen skrev om dessa otillåtna ”lån” av skattebetalarnas pengar slutade Mona Sahlin att missbruka sitt kort.

Det kom också fram att familjen Sahlins ständiga P-böter ofta gick till kronofogden. Och att de aldrig betalade dagisavgifterna i tid. Hur hemskt allt detta var kan ni ju själva bedöma, med dagens glasögon. Men det handlade i alla fall inte om en Toblerone.”

Arkiv