Annons

Ledarbloggen

Maria Abrahamsson

Maria Abrahamsson

Ska man tro DN Synovate kommer Piratpartiet med dagens notering på 5,1 procent att ta plats i Europaparlamentet nästa mandatperiod.

Förklaringen som piraterna själva lanserar är att genombrottet hänger ihop med Stockholms tingsrätt dömde de åtalade i Pirate Baye-rättegången till kännbara straff.

Något litet korn av sanning ligger det nog i analysen. PP verkar framför allt attrahera väljargruppen unga män som i förra riksdagsvalet lade sin röst på vänsterblocket. Och unga vänstermäns respekt för grundläggande värden, rättsprinciper om andras egendom, lag och ordning, har av tradition aldrig vägt speciellt tungt.

Väljarströmmen till PP bekräftar också tesen att EU-valet kan fungera som en trampolin för ytterlighetspartier som traktar efter att nå en högre politisk plattform.

Låt vara att erfarenheten visar att enfrågepartier nästan alltid skrumpnar efter att de väl har slagit sig in i det politiska etablissemanget.

En dagsfärsk bekräftelse på den saken är Junilistans försvinnande från scenen med 1,3 procent i dagens mätning. Listans dryga 14 procent i förra EU-parlamentsvalet känns väldigt långt borta. Ja, nästan som en avlägsen hägring som försvinner när luften klarnar.

En fördel kan åtminstone jag trots allt se med att Piratpartiet tar upp konkurrensen om mandaten. För om såväl PP som Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ ger sig in striden om väljarna, vilket trion har annonserat att den ska göra, ja, då minskar risken ganska rejält för att något av partierna tar sig in i EU-parlamentet och senare över fyraprocentsspärren i riksdagsvalet.

Valdeltagandet är som bekant löjligt lågt i EU-valet. Kanske är det inte så konstigt om det nu är så att väljarna med rätt eller fel upplever att det inte påverkar deras vardag vilka svenskar som sitter i EU-parlamentet.

Varför skulle förresten väljarna frusta av entusiasm att få rösta på dessa kandidater då de som en gång fick deras kryss avslöjas av medierna för att vara oengagerade och skolkar från EP:s utskottsarbete och omröstningar?

Nej, det må vara beklagligt men knappast märkligt alls om väljarnas deltagande i EU-valet den 7 juni mest tjänar som en inrikespolitisk positionering inför valet 2010.

För det fall Piratpartiet skulle ta över Junilistans plats i Bryssel så är det inte hela världen. Vi vet ju hur det går när enfrågepartier möter verkligheten. (Ljudlänk.)

Arkiv