Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Centerpartiets Ungdomsförbund ska ha stämma i Östersund i helgen. I morgon ska de tåga genom Östersund för att uppmärksamma Europaparlamentsvalet. Huruvida de riskerar krocka med något förstamajtåg vet jag inte.

I Uppsala ställer Kristdemokraterna som vanligt till med eget förstamajfirande och denna gång gör Göran Hägglund debut som förstamajtalare, flankerad av Marcus Birro. Temat för KD:s tåg – som för övrigt varit större än något av de socialistiska fyra år på raken – är som vanligt att fira familjen.

Vänstern tågar. Centerungdomarna tågar. Kristdemokrater tågar. Men när jag i dagens Korseld frågade Miljöpartiets Maria Wetterstrand om inte hon skulle ge sig ut och demonstrera lite med sina röda samarbetsvänner blev det nej.

”Lite för mycket röda fanor för min smak”, vill jag minnas att hon sa.

För Miljöpartiet är inte vänster, inskärpte språkröret under intervjun. Och jo, vi vet att detta är en viktig del av MP:s självbild. Men man kommer ju ändå behöva ta ett antal steg åt vänster för att få det rödgröna samarbetet att fungera. Redan har MP anpassat sig i flera av partiets kännetecknande frågor. En del av dem är ett steg åt höger som också jag kan applådera. Annat som kan komma finner jag anledning att oroa mig över.

Vi har inte ändrat syn i friskolefrågan, sade till exempel Maria Wetterstrand. Det kändes tryggt att höra där och då, men dessvärre är det inte så enkelt som Wetterstrand får det att låta. Den rödgröna samarbetsgrupp som finns och vars ambition är att fixa enighet i skolfrågor lär få det tufft.

Socialdemokraterna har öppnat för tidigare betyg. Miljöpartiet är principiellt emot betyg. Vänsterpartiet är hur emot betyg som helst.

Miljöpartiet gillar friskolor. Det har Socialdemokraterna under viss vånda accepterat, men de vill förbjuda vinst. Det vill inte Miljöpartiet. Vänsterpartiet är, som vanligt, emot.

Hur detta ska kunna bli enighet är det svårt att se. Så vem förhandlar bort vad? Om det är någon enighet inom det rödgröna blocket vi ska oroa oss för så är det att de blir eniga i skolfrågan. Nästan inget utfall jag kan föreställa mig vore ett bra utfall.

Vad hände annars i Korseld då? Nå, vi ska spara lite till sändningen senare i eftermiddag. Men det finns tydligen en del som tycker att Maria Wetterstrand borde lanseras som de rödgrönas statsministerkandidat…

Arkiv