Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

I en krönikaPolitikerbloggen överraskade Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson sin rödgröna omvärld genom att förklara att ”Blockpolitiken är inget heligt”. Skulle Sverigedemokraterna komma in i riksdagen menade Eriksson att de rödgröna borde bjuda in något av mittenpartierna till regeringssamarbete.

Ja jösses. Som om olika delar av socialdemokratiska väljarna inte har gnisslat ner sina tänder tillräckligt bara över att se honom, Maria Wetterstrand och Lars Ohly flankera Mona Sahlin – nu kommer han dessutom med förslag om borgerliga samarbeten.

Eller ja. ”Helst” vill ju Eriksson se en rödgrön majoritetsregering, men, som han skriver:

Om inte det går måste man hålla öppet för nya lösningar. Blockpolitiken är inget heligt. Men ett regeringssamarbete på riksnivå med moderaterna är inte något jag kan tänka mig att bedriva. Alltså inte heller med den s.k. alliansen som helhet.

Eriksson verkar ha missat den samling i mitten som skett på senare år. Det är ju nästan omöjligt att placera något parti på någon kant – förutom Vänsterpartiet givetvis. Och att, som Eriksson gör, påstå att Moderaterna är det högraste vi har är faktiskt bara lustigt.

Nej, jag begriper inte det här utspelet. Vill Eriksson så split i sitt eget samarbete eller tror han att han ska lyckas slå in kilar i den Allians som just rider på en skön opinionsvåg och vars samarbete fungerar? Taskig tajming för utspelet, i så fall.

Det finns onekligen mycket att undra över när det gäller Miljöpartiet. Just nu är de ganska tysta i debatten. Det verkar fungera lika bra för dem som det gjorde för Mona Sahlin och S för ett år sedan. Är det ett rödgrönt framgångsrecept månne, att hålla sig lite avsides?

Och när nu EU-motståndet, drömmen om ett räntefritt samhälle och friåret har städats bort för att blidka S – vad finns då kvar av det ursprungliga MP? Med tanke på hur anpassligt man agerat hittills är det väl bara en tidsfråga innan friskolorna och undantagen i Las far all världens väg…

Turligt nog kommer Aftonbladets ledarskribent Katrine Kielos och jag få tillfälle att ta en närmare titt på Miljöpartiets göranden och låtanden i morgon. Då grillas MP:s språkrör Maria Wetterstrand av oss i Korseldstudion.

Tidigare avsnitt kan förresten du kika på här.

Arkiv