Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Dagens citat hämtas med fördel från Aftonbladets debattsida, där den tidigare socialdemokratiska finansministern Kjell-Olof Feldt sågar Mona Sahlins och Thomas Östros skatteförslag. Socialdemokratins nya dynamiska duo vill ju återinföra förmögenhetsskatten, mot bättre vetande.

Först förklarar Feldt hur skatten i praktiken fungerade: den var ”frivillig för många välbeställda familjer”, men ”de som inte kunde undkomma förmögenhetsskatt var i princip löntagare som ägde en villa eller ett fritidshus”, som ”kunde beskattas därför att deras tillgångar var den minst rörliga delen av skattebasens kapital”.

Därefter skjuter Feldt Östros i sank.

”Thomas Östros var en gång i tiden skatteminister. Rimligen måste han veta hur den gamla förmögenhetsskatten fungerade. Nu vill han göra den till det ’vassaste’ instrumentet i socialdemokratins fördelningspolitiska arsenal. Det gör mig – och kanske också andra socialdemokrater – bekymrad.”

Arkiv