Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Kristian Karlsson fick njursten. Därmed drogs han in i en vårdkarusell av köer, smärta och knark, vilket han beskriver i en artikel i det nya numret av magasinet Neo. Det är en text som helt enkelt måste läsas.

”Kostnaden för en stötvågsbehandling är ungefär 8000 kronor. Jag hade inte tvekat en sekund att betala det – eller fem gånger så mycket – för att få hjälp direkt. Väntetiden kostade min familj flera gånger mer i utebliven arbetsinkomst, läkarbesök och mediciner.

Samhällsekonomiskt är det ännu mera oförsvarbart. Sex veckor senare kostar ju behandlingen fortfarande 8000 kronor, men då får man lägga till den betydligt större kostnaden för sjukskrivning och en lång rad onödiga möten med vården under väntetiden. Varje enskild vårddygn kostar nästan lika mycket som hela behandlingen.

(—)

Det man sparar in på ett ställe motsvaras mer än väl av kostnadsökningar på ett annat. Även om sjukvårdsdirektören i Danderyd eller sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt inte bryr sig om hur många sjukskrivningsdagar som går åt i kön, så slår jag vad om att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt gör det. Det vore bra om den ena handen brydde sig mer om vad den andra gör.

Faktum är att njurstensanfall drabbar drygt var tionde person och är särskilt vanligt hors friska män mellan 20 och 50 år, alltså i regel personer i aktivt yrkesliv. Ekonomi och medmänsklighet talar båda för en så snabb behandling som möjligt – det vore billigare att sätta patienter på ett flygplan till ett land med en fungerande marknad och betala rubbet. Hur lyder argumentet för att dra ut på det? Finns det någon som tycker att systemet är välkonstruerat?”

Hela artikeln finner du här.

Arkiv