Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I nya numret av tidningen Vi, en tidning som bara blivit bättre och bättre de senaste åren, intervjuar Jenny Morelli författaren och litteraturvetardoktorn Nina Björk, vars konsumtionskritiska krönikor i Dagens Nyheter inte sällan får blodet att svalla.

Morelli konfronterar Björks antikapitalism, och Björk svarar med den ständigt återkommande naiva förmågan att blunda inför det uppenbara.

Men spädbarnsdödligheten har ju minskat med ökat välstånd tack vare kapitalismen.

– Jo, men varken du eller jag kan med bestämdhet säga hur livet på jorden hade sett ut med en annan ekonomisk ordning. Men vad vi vet är att kapitalismen inte skapar en rättvis fördelning och att den tvingar på oss att bete oss på ett sätt som någon annan bestämmer åt oss. Vi har ingen ekonomisk demokrati.”

Men faktum är att mänskligheten testat en rad andra ordningar, av vilka åtskilliga lever kvar än idag. Samtliga har visat sig ge sämre ekonomiskt utfall och lägre grad av frihet än det system Björk vill ifrågasätta. Man har testat socialistiskt slaveri, vilket fortfarande drabbar Nordkorea och Kuba, man har testat präststyre, vilket ännu plågar Iran och andra delar av den muslimskt dominerade världen, man har prövat sig fram med upplysta despoter, auktoritära monarker, kolonialistiska erövringsekonomier, korporativa stater, jägar- och samlarsamhällen, och rentav anarki, som i Somalia. Och mycket mer därtill. Och vi kan därför ”med bestämdhet säga hur livet på jorden hade sett ut med en annan ekonomisk ordning”. Men inte Björk, förstås. Litteraturvetenskap kanske inte längre kräver kunskaper i historia.

När Björk senare i intervjun ska förklara hennes egna idealsystem blir det ogenomtänkta, eller det genomtänkta men direkt socialistiska, än mer tydligt.

”– Om jag får drömma vill jag ha medborgarlön”, säger Björk.

Intervjuns höjdpunkt är dock när Björks höga hästar helt plötsligt ställs mot en vanlig medmänniska. Där blir det extremt tydligt hur nedlåtande Björks elitism är.

”Jag vill inte att alla ska gå på myten om att vi är fria. Jag vill inte att vi ska investera så mycket i vårt utseende. Visst: jag tror också att folk kan bli lyckliga av att operera brösten i ett samhälle där det anses fult att åldras. Men jag säger att den typen av samhälle inte leder till lycka.

Jag har opererat brösten.

– VA? Har du? Får jag se?

Nej, men är jag fördömd nu?

Ledarbloggen ska inte avslöja upplösningen. Tidningen Vi har blivit så bra att den bör köpas och läsas, inte minst för Jenny Morellis jättefina och varma intervju, men också för den fantastiska historien om Per Holknekt, som hade allt, brände det, men tog tillbaks det när han en dag slutligen insåg att han själv har makten över sitt liv.

Arkiv