Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Härskarteknik är ett av de mest larviga begrepp som härjar den offentliga debatten. Vad härskarteknik egentligen är, är retoriska och/eller psykologiska grepp för att trycka ner någon annan i en diskussion. Sådana har funnits och använts i evigheter. Av män såväl som kvinnor och mot män såväl som kvinnor. Det är nyttigt att känna till och kunna se dem för alla som vill debattera.

Eftersom det finns lite könsroller därute så ingår dessa emellanåt i teknikerna. Liksom en hel massa andra faktorer som kan användas. Social status kan nyttjas som härskarteknik både genom att en debattör antyder att den andre är obildad, men också – vilket troligen är ännu vanligare eftersom hög status ofta ses med misstänksamhet – genom att den ene antyder att den andre är född med silverskeden i munnen och därmed inte begriper ett smack om världen. Till exempel.

Som kvinna har jag gott om kvinnliga härskartekniker mot män att välja mellan. (Och nej minsann, dessa tänker jag inte dela med mig av. Ni får väl hoppas att det sitter en norrman och filar på boken om dem, så får vi kanske snart en än mer ointressant debatt om saker vid sidan om debatten.)

Nu har Sten Tolgfors ägnat sig åt manlig härskarteknik när han kallat allianskollegerna

Cecilia Wikström (FP) och Solveig Zander (C) vid enbart förnamn. Förvisso är det klantigt att frångå den princip som råder i riksdagen om att alltid nämna ledamöterna med både för- och efternamn, men ärligt talat, var är Wikströms och Zanders sinne för nyanser? Är det rimligt att beskriva det inträffade på det sätt som de gör?

Stens användande av namnen Cecilia och Solveig är om jag förstår saken rätt ”oerhört oförskämt, ”en skymf”, ”ett lågvattenmärke”, ”oanständigt” samt ”ett totalt övertramp”. Det är också på det viset att om detta fruktansvärda hade drabbat en yngre tjej hade detta kunnat medföra att hon blev ”totalt tillintetgjord”. Turligt nog blev inte Cecilia Wikström det eftersom hon är ”ganska tuff”.

Nu undrar jag. Är riksdagen ett vadderat fäste för lättkränkta trygghetsnarkomaner eller vad är det frågan om? Vilka ord blir efter denna uppräkning över för att beskriva verkliga lågvattenmärken och övertramp? För mig känns det lite som om begreppet ”tillintetgjord” numera har upphört att existera.

Arkiv