Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Det har ju läckts en hel del från den Studiesociala utredningen, som hade sitt sista möte igår, vilket får antas innebära att den parlamentariska utredningen inte varit helt överens i alla frågor.

En av punkterna som kommit ut är att fribeloppet sannolikt höjs. Om detta verkar samtliga partier dessutom vara överens. Det är en god nyhet.

Lite mindre upplyftande är de signaler om att tiden för hur länge man ska få studera föreslås kortas från sex till fyra år – dock med möjlighet till förlängning i ytterligare två år. Det låter inte särskilt konstruktivt. Väldigt många utbildningar är längre än fyra år och det skulle bli en hel del beviljade förlängningar att administrera med ett sådant system.

Å andra sidan är det fullt möjligt att vi har fått en överdriven bild av förslaget. Det är ju liksom tanken med att läcka – att skapa yttre tryck som påverkar utredningens diskussioner. Återstår att se vad det blir i slutändan.

Sacos studentråds före detta ordförande Eva Westerberg resonerar kring saken, liksom TCO:s blogg.

Arkiv