Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

På ledarsidan i dag handlar det om årets Palmepristagare Denis Mukwege, en oerhört välförtjänt pristagare. I texten berättar jag också om den kampanjturné han snart ska bege sig ut på tillsammans med feministen och dramatikern bakom föreställningen The Vagina Monologues, Eve Ensler.

Det hela är en del av Enslers skapelse V-Day, som är en global rörelse med syfte att stoppa våld mot kvinnor och flickor. Även i Sverige arrangeras evenemang kopplade till V-day sedan några år tillbaka. Förra året arrangerades dagen i Stockholm RFSU, Afrikanska Kvinnors Nätverk och landstinget. Biståndsorganisationer som hjälper till i Kongo finns tex här.

Slutligen ett tips om ett inslag som visades på CBS 60 Minutes för en tid sedan om Denis Mukwege och kvinnornas situation i Kongo. Det är ett mycket obehagligt reportage på alla sätt och vis, men väl värt sina 13 minuter. Se reportaget här.

Arkiv