Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

De dansar i takt, skjuter granat och tvålar in varandra i duschen. Svenska soldater som tjänstgör inom och utom landet tillverkar allt oftare filmer för att bekämpa tristessen och hålla moralen uppe. Vissa av dem är små mästerverk av humor och kärv kamratskap.

På söndag inleds den årliga konferensen Folk och Försvar i Sälen, och för att komma i stämning visar ledarbloggen här de fem bästa svenska soldatfilmerna.

5. Kosovo Guld.En pastisch på en välkänd reklamfilm för norrländsk pilsner, som naturligtvis blir fullkomligt bisarr på Balkan. Och man förstår att soldater som bara får dricka mineralvattnet DEA i tjänst längtar efter en kall. Finns även i versionen Kosovo Guld Östra.

4. Skaraborgs stridsvagnskompani 2006 – 2007.I ett sentimentalt bildspel presenterar sig Wartofta kompani i Skaraborg som vore det inledningen till Steven Spielbergs episka tv-serie Band of Brothers.

3. Maingate – the movie – tristess.Livet som grindvakt i Camp Victoria, även detta på Balkan, blir en absurdistisk fars. Missa inte när filmen efter tre minuter blir musikal med dansnummer till The Beastie Boys.

2. EOD (Explosive Ordnance Disposal) i Afghanistan.Svenska soldater gör film när de jobbar också. Här ett explosivt kollage av hur Afghanistanstyrkorna spränger beslagtagna och upphittade sprängmedelsdepåer. Musiken är, korrekt för genren, av Rage Against The Machine.

1. UNWATCH.Allt är inte hårdrock och pilsnerromantisk grabbighet. Svenska fredsbevarande styrkor i Liberia gjorde den här underbara parodin på Baywatch, med sol, bad, koreograferad dans, flirtiga duschscener – och pansarvagnar. Den i särklass bästa och mest genomarbetade svenska soldatproduktionen som går att hitta på nätet. David Hasselhoff skulle knappt ha platsat.

(Inte fått nog? Kolla in de internationella förebilderna)

Arkiv