Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Datorfestivalen Dreamhack pågår för fullt i Jönköping och i nyhetsflödet hittar vi en fingervisning om konsekvenserna av årets FRA-debatt. När Försvarets Radioanstalt besöker och håller föreläsning på Dreamhack i syfte att kanske hitta rekryter bland unga datorkunniga blir de utbuade.

Det skrattar många sarkastiskt åt, men det är faktiskt inte särskilt roligt alls. På Dreamhack sitter många unga it-kunniga och presumtiva framtida FRA-anställda. Det är därför FRA åker dit.

Signalspaning och dylik verksamhet till hjälp för landets säkerhet är definitivt inget att bua åt och man får hoppas att det inte är verksamheten i sig som Dreamhack-besökarna buar åt. Men, faktum kvarstår. Årets debatt har repat FRA:s trovärdighet rejält.

Myndighetens generaldirektör Ingvar Åkesson fick ofta själv, på grund av regeringens ovilja att ta debatten, gå ut och försvara sig själv och lagförslaget. Resultatet blev inget vidare. En debatt där ena parten är bakbunden av verksamhetens sekretesser blir inte det. I vårens och sommarens hantering av frågan gjorde regeringen FRA en björntjänst.

Kanske har man från FRA:s sida inte uppfattat vidden av engagemanget i integritetsfrågorna. Då hade man sannolikt inte begett sig till en mässa där en ny krypteringsburk för hemmabruk lanseras. Kryptoburken är alltså en anordning som förenklar användningen av kryptoteknik för att skydda den personliga integriteten på nätet. Vad heter produkten? Jo, den heter Ingvar.

Arkiv