Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Med anledning av terrordåden i Bombay, behandlar fredagens huvudledare den nya teknikens roll, både för terroristerna och för den drabbade befolkningen. Några sajter och webbtjänster har utmärkt sig under det senaste dygnet.

För det första finns det skäl att tro att attackerna i Bombay betyder genombrottet för mikrobloggande. Den som surfar in på Twitter.com och tittar på flödet #mumbai, eller något av de andra med motsvarande relevans, kommer aldrig mer att tvivla på att mikrobloggandet kan fylla en funktion. Det är inte så att folk sitter hypnotiserade vid sina mobiltelefoner utan anledning –Twitterflödet har under dygnet överträffat reguljära nyhetsbyråer i bredd och snabbhet. Dessutom har kontakter förmedlats, och svåra pressetiska problem behandlats. Inte illa för en kommunikationsform vars idé är att meddelandena måste vara kortare än 140 tecken.

Wikipedia har varit enastående. Terrordådets egen sida har bräckt de flesta gamla mediers faktarutor – och dessutom haft snabbare uppdatering.

Fotosajten Flickr.com har fungerat hyfsat som alternativ bildbyrå. Titta på Vinus bilder från ett terrordrabbat Bombay.

Geotaggningen startade snabbt. Spana in Google Maps, eller som det integreras på den snabbt ihopslängda hjälpsajten Help Mumbai, där allmänheten snabbt kunde hitta nödnummer, donationskonton och annat praktiskt.

Bloggen Mumbai Help, specialiserad på olyckor i området, har publicerat myndigheternas namnlistor på offer. Observera hur kommentarsfälten används för att knyta kontakter mellan exempelvis journalister och lokalbefolkning.

Den som vill ha fler ingångar än ovanstående kan kolla in Wireds krigsteknologiblogg Danger Room, varifrån idén till min artikel kom.

Men det finns en baksida också, med den nya tekniken. Naturligtvis kommer Twitter snart även att bli ett verktyg för bråkmakare. Under upploppen i Paris förorter använde det bråkande slöddret sms för att koordinera och varna (vilket även det svarta blocket i den svenska vänstern brukar göra under inhemska kravaller). Nästa gång blir det Twitter.

I ledarartikeln beskriver jag hur terroristerna bygger allt mer komplexa informationsnätverk. Ett utspel från somaliska Shabaab utgör exempel på hur viktigt det är för dessa rörelser att kontrollera informationsflödet; det går att läsa på engelska här, och på arabiska här (ett forum där de flesta officiella terroristkommunikéer förr eller senare hamnar, för övrigt).

Slutligen. Artikeln nämner avhandlingen The Quranic Concept of War, av brigadgeneral SK Malik. Den finns naturligtvis också på nätet, utlagd av bloggaren Marisa Urgo på utmärkta Making Sense of Jihad.

Arkiv

Fler bloggar