X
Annons
X

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I kväll är det Halloween, och landet kommer att krylla av spöken och häxor. Vissa förfasas över att svenskarna tagit högtiden till sitt hjärta så snabbt – men det är inte så konstigt givet att vi alltid fascinerats av det ockulta.

En av Sveriges tidigaste filmframgångar utnyttjade detta fenomen. Benjamin Christensens ”chockumentär” Häxan från 1922 producerades av Svensk Filmindustri, men spelades in i Danmark. Den anses vara en av stumfilmstidens mest originella skapelser.

Sverige hade en otroligt stark position i filmbranschen långt innan någon statlig filmpolitik överhuvudtaget formulerats. Marknaden såg till att det gjordes bra film, utan filmkonsulenter eller smakdomare. Det är lite som med dataspelsbranschen i dag. Sverige hävdar sig förvånansvärt bra, trots (eller tack vare) avsaknad av en nationell tv-spelspolitik.

Häxan är ett i raden av exempel på att kulturen inte dör bara för att den tillverkas på den öppna marknaden. Tvärtom skulle den nog aldrig blivit gjord under andra förhållanden.

Hela filmen Häxan finns på YouTube, passande nog modernt musiklagd med sjuttiotalets hårdaste skräckrockare Black Sabbath (som för övrigt också är exempel på kultur utan kulturpolitik). Filmen passar ypperligt på Halloweenkvällen.

Men var varnad. Det är en långfilm, uppdelad i elva YouTubeklipp. Du kan bli fast längre än du tänkte dig. Sådan är Häxans kraft.


Ledarbloggens övriga Youtubiana hittar du här
.

Arkiv