Annons

Ledarbloggen

Patrick Krassen

Patrick Krassen

När jag tog körkort gick det bra att ta körlektioner privat i den mån man ville – handledaren behövde bara ha haft körkort ostraffat ett antal år.

Men sedan två år är det obligatoriskt med introduktionsutbildning för blivande handledare för privat övningskörning. De måste tillsammans med eleven gå en tre timmar lång introduktionsutbildning, som kostar 300-400 kr per handledare och samma summa per elev. Därefter meddelar länsstyrelsen handledartillstånd som gäller i fem år, rapporterar TT. Anledningen är att fler ”privatister” än trafikskoleutbildade kuggar vid uppkörningen eller teoriprovet.

Regleringen kan tyckas onödig. Klarar man uppkörningen så gör man det, klarar man den inte så får man försöka igen – och det ska vara samma villkor oavsett var man utbildat sig, eftersom det är körkortsaspirantens eget ansvar att inhämta de adekvata kunskaperna.

Om man är en familj där flera barn kommer vilja ta körkort inom de kommande åren kan man dock spara en slant genom att flera personer går handledningskursen samtidigt. Skälet till detta?

Vi måste ha ett tak för att inte skapa utrymme för svarta trafikskolor, säger Hans Mattsson, handläggare i körkortsfrågor på Vägverket.

Svart trafikskola. Inte visste jag att det var det vi ägnade oss åt när jag övningskörde med föräldrarna inför min uppkörning.

Arkiv