Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

När man tittar på några gamla upplagor av SVT:s trotjänare Anslagstavlan blir det tydligt hur nära det gamla Östtyskland Sverige befann sig för bara 20 år sedan.

I årsskiftet mellan 1987 och 1988 började Jan Stenbecks mediebolag att sända kommersiell tv in i Sverige från utlandet. Ett par år därefter började Sverige likna övriga världen – men dessförinnan hade vi det som i ett mini-DDR.

Två statsstyrda tv-kanaler som fungerade som kraftfulla megafoner för statens överideologi. Den paternalistiska synen på medborgarna genomsyrade all programproduktion, men det var i det särskilda reklamblocket för staten som kontrasten mot den fria världen blev som tydligast.

I Anslagstavlan gjorde myndigheterna propaganda för sin verksamhet. Det uttalade syftet var naturligtvis att folk borde få god och saklig upplysning om nyheter inom statsförvaltningen och lagstiftningen. Men reklamfilmerna utgick oftast från idén att staten vet bättre än medborgarna, och kunde snarast ses som uppfostringsansträngningar.

Det är fascinerande tidsdokument. Tittarens ålder avgör sannolikt om vederbörande drabbas av nostalgi (eller kanske snarare Ostalgi), skrattkramper eller äckel.

Titta exempelvis på inslaget 1,17 in i denna Anslagstavla (från 1988), där Arbetarskyddstyrelsen berättar om hur små investeringar ett företag behöver göra för att skapa bättre förhållanden för arbetarna.

Eller beskåda första inslaget här, där information om den nya plan- och bygglagen (från Bostadsdepartementet 1987) illustreras med ett monopolspel, och där nyfikna grannar oroat utbrister ”men tänk om det är ett svartbygge!”

Men roligast blev det när staten skulle informera bort dåliga matvanor. Den uppräkning av korvar, 1,22 in i det här klippet från 1988, som berörs av det nya regelverket är underbar.

”Det gäller wienerkorv… … och prinskorv som minst måste innehålla 45 procent kött. Minst 40 procents kött måste finnas i fläskkorven… … i köttkorven… … och i frukostkorven… … i medisterkorven… … och falukorven.”

Anslagstavlans uppräkning av korvar får alltså plats 28 i Ledarbloggens listning av Youtubiana. Vi tänker visa de bästa klippen som finns därute – och litar på läsarnas tips.

Arkiv