X
Annons
X

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Vladimir Putin vet hur en propagandaslipsten ska dras. Peka i riktning Washington och mycket är redan vunnet. Således hör jag på Ekot att Putin hävdat i en TV-intervju att USA låg bakom Georgiens anfall. Så underligt. Jag sitter här med ett block framför mig, nyss hemkommen från Finland där jag bland annat lyssnat på Markku Laukkanen, vice ordförande i riksdagens utrikesutskott samt medlem i de finska delegationerna i Europarådet och i OSSE:s parlamentariska församling med mera.

En av de saker som jag antecknat är att Laukkanen tvärtom har hört raka motsatsen till vad Putin säger – att Condoleezza Rice upprepade gånger försökt avstyra, avråda och avstyrka Michail Saakasjvili från att utmana Ryssland, men att denne inte velat lyssna på det örat. Så konfrontation blev det och utfallet kan svårligen kallas annat än en förlust för Saakasjvili.

Det är tunga veckor för den georgiske presidenten. För någon vecka sedan florerade en YouTube-film på nätet där han pratade i telefon och tuggade på sin slips. Klippet föranledde genast kommentarer i Moskvatidningen Pravda om att Saakasjvili var mentalt instabil. Nu, några ödesdigra veckor senare, lär det inte vara mycket kvar av den där slipsen. I tyska tidningen Bild (27/8) berättade Saakasjvili i onsdags att han inte kommer till krismötet om konflikten som EU har utlyst till på måndag. Han vågar inte lämna landet, eftersom han tror att ryssarna ska försöka hindra honom att komma hem igen efteråt.

Om vi i Sverige tycker att det är lite läskigt när ”ryssen” skramlar med vapen, så är det förstås ingenting mot vilken orolig tankeverksamhet sådant föranleder i Finland. Här är relationerna med Ryssland högsta prioritet – och det handlar långtifrån bara om rysskräck. I stort sett alla finska företag har affärer med Ryssland och en betydande del av stormaktens export går genom Finland. Och affärsförbindelserna bara växer och växer. Mer bilar passerar genom landet, mer varor, mer pengar.

– Grundhållningen i den finska politiken gentemot Ryssland, säger Laukkanen, är att Ryssland ska känna att den finska gränsen är den tryggaste gräns Ryssland har. Finland ska inte vara ett problem – och på så vis ska inte heller Ryssland bli ett problem för Finland.

Visst innebär Georgienkrisen att en hel del saker måste tänkas igenom när det gäller relationerna med grannjätten, men Laukkanen ser ändå inte några avgörande eller aktiva förändringar i den finska säkerhetspolitiken framför
sig.

– Jag tror att vi måste vara mycket försiktiga och inse att ryssarnas utrikespolitik verkligen har förändrats, det har den. De är redo att använda militära medel. Fast, frågar du mig om jag tror att Georgienkrisen innebär en förändrad hotbild gentemot Finland så tror jag inte det.

Och på måndag? Vad kan vi hoppas på, blir det någon gemensam linje från EU:s krismöte?

– Tja. Det måste det ju bli. Något ska sägas. Men, det lär bli neutralt. Det är ju en sorglig del i detta.

En av många sorgliga delar, skulle man kunna tillägga.

Arkiv