X
Annons
X

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

Jag är alldeles nyligen hemkommen från Spanien där jag omgavs av fotbollströjor. De satt inte så mycket på spanjorerna, men dock på de många röd- och rosabrända britter som befolkade den spanska solkusten. Och där många britter finns utformas också souvenirer som behagar dem. Således fanns både solfjädrar och tändare med Chelsea FC- eller Manchester United-tryck att tillgå för turisten med spendershortsen på.

Den kanske mest iögonfallande fotbollsprylen jag såg i krimskramsbutikerna längs stranden var dock slagträn målade i olika klubbkulörer och loggor.

Jag tänker att när man säljer slagträn som fotbollsaccessoar, ja då är huliganismen liksom klappad och klar, införlivad i kulturen. Du kan ta med dig ditt fula gamla brännbollsträ hemifrån, eller också sportar du en behändig klubba som matchar tröjan.

Än säljs inte denna accessoar här i Stockholm (vad jag vet), men nog börjar det kännas som om stök och bråk är en integrerad del av fotbollen. I går bröts matchen mellan AIK och Hammarby efter att det flugit in smällare och fyrverkerier på planen och på dagens sportsidor beskrivs derbyt och fotbollen återigen i termer av huliganism och läktarvåld.

I ett pressmeddelande skriver polisstyrelsens ordförande Kristina Alvendal (m) att huliganerna borde nekas tillträde till matcherna och föreslår elektroniska personliga biljetter jämte legitimation vid inträdet, men hon konstaterar också att klubbarna äger frågan. Det gör de – och det blir allt mer uppenbart att de inte klarar av att lösa den.

Borttagna ståplatser har varit en del av bekämpningen av läktarvåldet i England och titt som tätt lyfts denna strategi även här, men bland supportrarna är det inte välkommet. Det är begripligt. Livekänslan försvinner förstås lika mycket där som när man på konsert i Globen blir tillsagd av vakter att sitta still i stolen. Men det är dessvärre uppenbart att detta problem inte kommer att försvinna av sig självt. Förr eller senare lär snarare ståplatserna försvinna.

Bäst vore förstås om huliganerna själva insåg att deras beteende i längden kommer att ha ihjäl den fotboll de bokstavligen slåss för, men chanserna att detta inträffar är nog små. Att på något sätt neka de våldsamma supportrarna tillträde vore därför en smidig lösning.

Vill man prompt slåss får man väl stämma träff ute i skogen där ingen störs.

Arkiv