Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

– Sjukskrivning i sig är ingen behandling.

Det är David Eberhard, överläkare i psykiatri och författare, som gör detta kloka konstaterande vid ett seminarium i Almedalen. Jag tänker på det när ett pressmeddelande från socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson landar i min brevlåda. Inledningen lyder som följer:

”Trettio procent av alla som förtidspensionerats på grund av psykisk ohälsa har ursprungligen sjukskrivits med helt andra diagnoser. Analyser som socialdepartementet har gjort inför genomförandet av rehabiliteringsgarantin visar att en tredjedel i gruppen varit sjukskrivna för problem i rörelseorganen, en tredjedel saknar diagnos medan övriga i regel har diffusa symptom eller diagnoser.”

Tänk själv. Du har namnlösa och plågsamma krämpor och de bemöts med en planlös sjukskrivning. Då handlar det varken om vård eller behandling, bara om att läkaren gett upp hoppet om dig. Det är en upplevelse som kan göra vem som helst deprimerad. Därifrån till att övriga inblandade, till exempel Försäkringskassan, ger upp har steget hitintills inte varit långt. Sen är det bara att följa den allmänna trenden och ge upp själv också.

Socialdepartementets ambition med att skicka ut det här pressmeddelandet är såklart att sätta press på landstingen att prioritera rehabiliteringsgarantin. Förhoppningsvis fungerar det.

För lite drygt ett år sedan gjorde Försäkringskassan en kartläggning av förtidspensionerade unga. Det visade sig att 70 000 personer mellan 20 och 39 år beviljats sjuk- och aktivitetsersättning mellan 2000 och 2006. Bland de äldre var en tidigare sjukskrivning absolut vanligast som ”inkörsport” till förtidspensionen, men i åldersgruppen 20-24 gick man ofta direkt från långtidsarbetslöshet i förtidspension. Överlag syntes också en tendens där de sjukskrivnas diagnoser var luddiga.

”Varför måste den som går in i väggen bäras ut på bår för alltid?”, frågade sig Fredrik Reinfeldt i sitt tal på Gotland och illustrerade för publiken hur det såg ut 2005, då 5000 svenskar under 30 förtidspensionerades:

”Ni alla är under 30 år – ni minns den tiden, va? Under 30 år…framtidstro. Och så tänker ni att ni alla har jobbat klart. Ingen av er ska jobba en enda dag till i livet!”

Nej, vid 30 är det där ingen lycklig framtidsutsikt. Och Eberhard har rätt – sjukskrivning är ingen behandling. Lika lite som Försäkringskassan är ett spa kan förtidspension liknas vid en hälsokur. Det är därför oerhört viktigt att landstingen verkligen tar sitt ansvar för rehabiliteringskedjan, vars fokus ligger just på de grupper som omnämnts ovan – personer med lättare psykisk ohälsa och problem i rörelseorganen. Sådan ohälsa måste vi ha ambitionen att åtgärda. En ledsen 23-åring ska aldrig uppmanas av samhället att sätta punkt för sitt verksamma liv.

Arkiv

Fler bloggar