Annons

Ledarbloggen

Sanna Rayman

Sanna Rayman

En ung man vid namn Niklas Svenlin mår dåligt på sitt sommarjobb på OKQ8 på Degeränget i Piteå. Han mår inte bara dåligt, han känner sig också kränkt av vissa arbetsuppgifter, närmare bestämt de uppgifter som består i att packa upp, ställa fram och emellanåt (runt 3 gånger i veckan) sälja porrtidningar.

Det är inte rimligt, menar Niklas, att han ska behöva gå till jobbet med en klump i magen på grund av det här.

Han har pratat med sin chef om saken. Redan 2004 började han prata om det faktiskt. Man kan förundras något över att Niklas inte bara letat upp ett annat sommarjobb, men låt oss för all del inte begrava oss i petitesser som att det går att byta jobb!!

OKQ8 är förresten inte den enda platsen som bidrar till Niklas försämrade allmäntillstånd. Även Umeå universitet där han studerar har frestat på hälsan. Ett närköp på universitetsområdet sålde nämligen tidningar som Slitz, Moore och Café, vilket engagerade Niklas under en period.

Nå. Niklas chef har faktiskt varit förstående och sagt att Niklas inte behöver hantera några porrtidningar om han inte vill. Fast Niklas mår ju inte bara dåligt när han packar upp eller säljer tryckt porr. Han mår också dåligt när han befinner sig i samma lokal som tryckt porr. Det är ett arbetsmiljöproblem, menar Niklas.

Här tar det emellertid stopp för chefens tillmötesgående. Han tänker inte agera moralpolis och helt ta bort tidningarna, men säger att han i alla fall har dolt tidningsomslagen med en pappskiva och givit dem ”den sämsta placeringen i butiken”.

Men ack, det hjälper inte. Niklas mår fortsatt dåligt. Ni förstår ju själva vidden av eländet. Varje sommar sedan 2004 har denne blivande religionskunskapslärare mått dåligt. Någon gång måste det få ett slut.

Därför tar Niklas hjälp av sin fackförening Syndikalisterna, som föga förvånande går Niklas till mötes och utlyser blockad mot macken. Blockaden startar den 9 juli och består i att Niklas och övriga syndikalistanslutna tänker vägra befatta sig med pornografiskt material. Ingen uppackning, ingen försäljning, ingenting.

En blockad som är en kopia av den lösning som Niklas chef själv föreslog alltså.

Så fiffigt.

En annan Niclas, bloggaren Nonicoclolasos, drar för övrigt en intressant parallell när han konstaterar att han nog hade haft svårare att sälja Biblar om han jobbade på mack. Och Bibeln ligger faktiskt trea på Statoils lista över bäst säljande ljudböcker.

Säljs troligen helt utan döljande pappskivor.

UPPDATERING.

Det visar sig nu att vd:n för OK Piteå har bestämt sig för att plocka bort alla porrtidningar. Dessutom vill han ”bjuda in politiker till samtal och funderar på att starta ett nätverk som ska verka för att göra Piteå till en porrfri kommun”.

Då ser vi fram emot debatten när kommunen inför föräldrafilter på stadens nätkablar…

Arkiv