Annons

Ledarbloggen

Maria Abrahamsson

Maria Abrahamsson

Tvärstopp för övertidsarbete, tjänstledighet, nyanställningar samt order om att på stört göra sig av med arvoderad personal.

Nej, det är inte ÖB som än en gång har dragit i nödbromsen och skickat ut ett larm till sina befäl. Det är Riksåklagare Anders Perklev som i ett skarpt formulerat brev till åklagarväsendets anställda i dag förklarar vad som hädanefter gäller.

Några nya pengar är inte att vänta inskärper Perklev som något chockartat måste ha upptäckt att verksamheten han nyligen sattes att leda är underfinansierad.

Jämfört med försvarets miljardbesparing handlar det om löjligt lite pengar, närmare bestämt om ett minus på 26 miljoner kronor.

Å andra sidan är det åklagarna som ska se till att misstänkta brottslingar åtalas vid domstol. Trots regeringens satsning på fler poliser lär det nu bli lugnare på den fronten. För brottslingarna, alltså.

Frågan är Perklev har en dold agenda med sitt utspel. Genom att framkalla bilden av ett katastrofscenario, där allt fler grova brottslingar får gå fria i samhället, kanske regeringen trots allt skjuter till de nödvändiga pengarna?

Arkiv