Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Det brukar dröja en liten stund, för först pratar man om annat. Men sedan styr konversationen ofelbart in på bostadsmarknaden. Bostadsaffären är vanligtvis den största en människa gjort i sitt liv. Varje stockholmare bär en klump i magen. Är det för dyrt? För billigt? Fel tidpunkt? Blir jag lurad?

I dag lades ett förslag för att minska den där klumpen. Mäklare ska tvingas ange ett bedömt marknadsvärde på objektet, redovisa inkomna bud, och förbjudas att själv köpa det – förslag som alla stärker konsumenten. Samtidigt föreslås att mäklare ska kunna få vidga verksamheten, och förmedla försäkringar eller lån, till exempel, vilket är förbjudet i dag. Det verkar klokt. Konsumentskyddsdelen låter rentav så vettig att man undrar varför Mäklarsamfundet inte infört den på eget bevåg. Hur som helst blir det med en ny lag, om justitieminister Beatrice Ask gör vad hon borde, lika spelregler för alla och svårare för skurken. Frågan är bara vad stockholmarna ska prata om nu?

Arkiv