Annons

Ledarbloggen

Maria Abrahamsson

Maria Abrahamsson

Min stolsgranne trodde inte att det var ståhejet kring Pär Nuders så kallade avgång som var orsaken till att Sandlersalen i ABF-huset var knökfull vid lunchtid.
Nej, Laila Freivalds, Bengt Göransson och alla andra till gräsrötter degraderade partihöjdare hade i likhet med medierna kommit dit för att höra vad socialdemokraterna vill i framtiden. Knappast.

Det har trots allt snart gått ett år av ovisshet sedan Mona Sahlin tog över taktpinnen i partiet. Om Pär Nuder är en bruten man dolde det han det skickligt. Hans raljerande med riksdagsgruppen, som i eftermiddags formellt fimpade honom som ekonomisk talesman, var bitskt men inte utan humor. Vad han innerst inne tänkte behöll han för sig själv.

Själv vet jag nu varför det är så svårt att känna sympati ens för människan Pär Nuder. Det hänger ihop med hans självgoda tonfall och nonchalanta slängande med huvudet. Som när han säger att medelålders förtidspensionerade kvinnor, som har bränt ut sig på åratal av underbetalt slitgöra i offentlig sektor, i socialdemokratins Sverige ändå ska ges en andra chans i arbetslivet: Samhall.

Nuders hackande på alliansregeringen stör inte mig. Inte heller att han i dag bytte fot och lät som ett nervöst eko av sin partiledare vad gäller höjningen av a-kassan. Givet att socialdemokraterna vinner nästa val.

Vad som däremot stör mig är Nuders cyniska prat om att det enda alternativet som återstår för kvinnor som inte klarar att jobba heltid, är skyddad verkstad – i stället för verkligt efterfrågade jobb inom den privata tjänstesektorn.

Nuder sa i dag att han ser fram emot jobbdebatten i valrörelsen 2010. Tänk, det gör jag med.

Nuder spådde att socialdemokraterna kommer att gå till val på ett restaurerat skattesystem med mer fördelningspolitiska inslag och förnyad kulturpolitik.
Fråga inte mig vad det betyder. Men stämmer det som han sa blir hans efterträdare Thomas Östros bara en ny gubbe i rutan, som kommer att tycka likadant som han själv.

En fundering som dröjer sig kvar är varför Nuder log så brett när han talade om en kommande bok nästa månad. Den handlar om läkemedelskostnaderna och är skriven av hans fru, upplyste en minst lika leende kille mig om på vägen ut.
Ja, det är inte utan att man ser framemot att läsa den.

Arkiv