Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

En hög talesman för al Qaida har sagt att terroristorganisationen ligger bakom mordet på Benazir Bhutto.

”Vi likviderade USA:s mest värdefulla tillgång som har sagt sig vilja besegra de heliga krigarna”, ska al Qaidas talesman i Afghanistan, Mustafa Abu Al-Yazid, ha sagt när han ringde upp nyhetsbyrån Andkronos International (AKI) från okänd plats.

AKI skriver också
att det antas att beslutet att mörda Benazir Bhutto fattades av al Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri i oktober – samma månad Bhutto undkom det attentat som dödade nästan 150 personer.

Dödskommandon ska ha upprättats för att mörda Bhutto, med stöd ifrån inhemska pakistanska terrorister.

Al Yazid har fungerat som al Qaidas befälhavare i Afghanistan sedan maj månad, skriver säkerhetspolitiska bloggen Long War Journal, som också nämner några av de inhemska terroristorganisationer som fungerar som förlängd arm åt al Qaida inne i Pakistan: Lashkar-e-Jhangavi (varifrån Bhuttos mördare ska ha kommit, enligt AKI), Jaish-e-Mohammed och Lashkar-e-Taiba. Men Long War Journal tror inte att terroristerna har kunnat genomföra dådet själva – det är inte osannolikt att de fått hjälp av sympatisörer inom säkerhetstjänst eller militär, menar man.

The Blotter, ABC News säkerhetspolitiska blogg, skriver att amerikansk säkerhetstjänst försöker verifiera huruvida AKI:s uppgifter stämmer. Vidare påpekas att flera försökt ta på sig skulden via diverse debattfora på nätet.

Arkiv