Annons

Ledarbloggen

Paulina Neuding

Paulina Neuding

Foto: Time Magazine


Det är inte och har aldrig varit en ära att utses till Times Person of the Year. Snarare är utmärkelsen ett nyktert erkännande av världen som den är och de mest inflytelserika individer och krafter som formar den. Så kommenterar tidskriften Time utmärkelsen av Vladimir Putin till årets person 2007. Motiveringen lyder: ”Med oförfärad envishet, en skarp vision av vad Ryssland ska vara och övertygad om att han förkroppsligar Moder Rysslands själv, har Putin åter satt Ryssland på kartan.”

Time bedriver nihilistisk journalistik, skriver den alltid läsvärde bloggaren Dick Erixon, och det är visserligen sant. Men tack vare den nyktra blicken har utmärkelsen sedan starten 1927 ofta gett stillbilder av historien mitt i språnget.

Förra året utsågs du, det vill säga vi, och den makt som vi utövar genom Internet. Stalin har utsetts två gånger, 1939 och 1942, och Adolf Hitler 1938. 1981 utsågs Lech Walesa, datorn året efter. Då hade Time rätt. Och tyvärr tyder det mesta på att rätt man vann i år också.

Arkiv