Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

I Sveriges Radios program Medierna (27/10) berättar förre statsministern Göran Persson varför han, och andra i socialdemokratins toppskikt, bytte morgontidning till Svenska Dagbladet.

En hel del verkar hänga ihop med Perssons fixering vid DNs utmärkte politiske kommentator Henrik Brors, en fixering som ju tidigare kom i dagen i tv-serien Ordförande Persson. Men man kan inte undvika intrycket att Persson motvilligt erkänt för sig själv att SvD faktiskt är en bra tidning.

”Därför att jag har vant mig vid att läsa DN, och de har haft politiska krönikörer, som har stått ett snäpp över den inrikespolitiska diskussionen – Åke Ekdahl till exempel – och sen när DN då plötsligt skaffar sig Henrik Brors som den här krönikören, då tycker jag att DN föll så kraftigt i klass. Jag bytte DN då mot Svenska Dagbladet.

Du läser inte bägge två?

Nej, det kan man inte göra…”

”Det var en period då DN partipolitiserades, också i bevakningen, och inte bara på ledarsidan. Och det gjorde att många av oss som fanns i socialdemokratin och regeringskansliet plötsligt tyckte att Svenska Dagbladet, hur hemskt det än kunde låta, var en bättre tidning, hade en sjysstare skildring av verkligheten…”

Vi i ledarredaktionen är naturligtvis oroliga. Har vi varit för snälla? Det ska inte upprepas.

Arkiv