Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Socialdemokraterna säger reflexmässigt nej till varje förändring av de offentliga välfärdssystemen som regeringen föreslår med jobbpolitiken som ledstjärna. Det är korkat så det förslår.

Att döma av opinionssiffrorna fungerar dock nejsägeriet – trots att Alliansens politik faktiskt är framgångsrik. Men även oppositionspolitik av sämsta märke kan faktiskt leda rätt i en sak och det gäller beräkningsgrunden för pensionen för förtidspensionärer – som regeringen har sänkt.

Det är bra att socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson förklarat sig villig att backa. Felet med förtidspensionerna är inte att pensionen har varit för hög, utan att tröskeln har varit för låg. Det är ett exempel på att välfärdssystemet har löpt amok.

Tyvärr hörs det inte någon applåd från s efter regeringens helomvändning, utan reaktionen styrs mer av maktfantasier än omsorg om människor som verkligen behöver en hjälpande hand. Som vanligt handlar det om att väsnas så mycket som möjligt.

Arkiv