Annons

Ledarbloggen

Per Gudmundson

Per Gudmundson

Den femtonde september hotade Islamiska staten i Irak, som är en paraplyorganisation för al Qaida i Irak, flera svenska företag, konstnären Lars Vilks, och chefredaktören för Nerikes Allehanda. I nyhetsförmedlingen publicerades dock enbart utdrag ur vad som sades i det inspelade talet (på arabiska) som innehöll hoten. Nu har NEFA Foundation publicerat hela talet i engelsk översättning (pdf). Nedan följer det avsnitt som berör Sverige, ord för ord.

”Ni har alla hört talas
om den hedersamma och sant muslimska kvinnan Dua [Khalil Aswad] som blev brutalt mördad mitt på blanka dagen av ett gäng djävulsdyrkare. Som svar svor en grupp muslimska lejon att hämnas hennes död – särskilt efter att man [kurdiska yazidier] vägrat att överlämna mördarna till rättvisan. Vi ska fortsätta att slå mot dem tills dess att deras sataniska ledare går med på att yazidier kan konvertera till islam. Världen har bevittnat våra handlingar – har vi hämnat din död, Dua? Jag föreställer mig, Dua, att du viskar till mig att det inte riktigt ännu är dags att sätta stopp, eftersom de som mördade dig fortfarande går fria på jorden. Jag lovar dig, syster, att vi inte ska upphöra med våra aktioner förrän dina mördare överlämnas.

Andra som tidigare påstått
sig vara neutrala har också attackerat oss muslimer. Ett utmärkt exempel på detta är det degenererade korsfararlandet Sverige, där de har publicerat teckningar där profeten Muhammed avbildas som en hund. Vi bevittnar hur varje enskild skurk attackerar oss – allt från dem som dyrkar korset till dem som tillber kor. Vi bevittnar hur vårt blod tappas, och hur vår heder tas från oss. Vi huggs i ryggen varje gång vi försöker stå rakryggade och slåss för att återta våra förfäders arv. Vi säger nu till alla er, korsets och de jordiska tillgångarnas slavar, att vi är en nation välsignad av islam. Ni kommer att få lära er att huka i förödmjukelse. Ni kommer att lära er att officiellt be om ursäkt för ert brott mot vår profet Muhammed. Vi vet hur man bäst får er att retirera och be om ursäkt för era handlingar. Vi förbehåller oss rätten att straffa brottslingarna. Om ni inte ber om ursäkt kommer era industrijättar att anfallas. Företag såsom Ericsson, Skandia, Volvo, Ikea, Electrolux och andra kommer att anses som legitima mål. Ni har blivit varnade.

Från och med nu
uppmanar vi till att döda tecknaren Lars [Vilks] som utförde dessa avskyvärda handlingar mot vår profet Muhamed. Vi utlyser en belöning på 100 000 dollar till den som dödar denne otrogne brottsling. Belöningen är 150 000 dollar för den som dödar honom genom att skilja hans huvud från hans kropp. Vi utlyser också en belöning på 50 000 dollar till den som dödar chefredaktören för tidningen. O, muslimer: eftersträva belöningarna, be om förlåtelse, och döda dessa två hedningar!”

När man nu kan läsa
hotet i sin helhet framträder en lite större bild. Hotet mot Vilks, Nerikes Allehanda och de andra svenska företagen inryms i en större frågeställning. Som illustreras med historien om Dua ses varje attack på en muslim som en attack på alla muslimer. I historien om Dua illustreras också att det är islamisk rätt (eller al Qaidas tolkning av den) som gäller – att inte utlämna förövarna till de muslimska hämnarna innebär i sig en handling som berättigar straff.

Parallellen till Sverige
blir således: Vilks ”attack” på profeten Muhammed skall straffas. Om vi inte utlämnar honom är vi alla brottslingar – och potentiella måltavlor.

Uppdatering:

Ett översättningsfel smög sig in i texten som nu korrigerats: ”alla yazidier konverterar till islam” har ändrats till ”yazidier
kan konvertera till islam”, vilket ju är en avgörande skillnad, men som inte har betydelse för övriga resonemang. Beklagar det ursprungliga felet.

Arkiv