Annons

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

En vanlig stockholmsfamilj kan känna sig blåst på 2 500 kronor om Carin Jämtins skattehöjarkoalition skulle få bestämma. Det är nämligen grundbulten i den budget som socialdemokraterna i Stockholm har lagt fram (v och mp vill också plocka av skattebetalarna mer).

Det där med att hushålla med skattemedel är inte Jämtins melodi, utan oppositionsborgarrådet gör det som socialdemokrater är bäst på. Och, finns det skäl att fråga, om skatten höjs i högkonjunktur hur blir det då när ekonomin vänder. Räcker den nu föreslagna höjningen med 50 öre, d v s en återställare till Annika Billströms kommunalskattenivå?

Med skattehöjningen i fickan vill s satsa 421 miljoner kronor mer på skolan än Stadshusalliansen. Det är huvudnumret. Och visst är det bra att s har upptäckt skolan. Synd bara att man inte rosar marknaden för goda idéer.

Det blåste in nya vindar i socialdemokraternas skola när Morgan Johansson presenterade partiets pågående omtänk i förra veckan. Han lät som fp-ledaren Jan Björklund i beskrivningen av skolans misslyckande. Carin Jämtin verkar inte ha samma krisinsikt, utan nöjer sig mest med att dela ut pengar i klump. Skatteklasspolitiken fortsätter.

Arkiv