Annons

Ledarbloggen

PJ Anders Linder

PJ Anders Linder

I början av maj startade tre danska politiker partiet Ny alliance: Naser Khader och Anders Samuelsen från radikale venstre och Gitte Seeberg från de konservative. Det är Khader som är stjärnan. Han fick sitt stora genomslag under Muhammedkrisen, då han bildade ”Demokratiska muslimer” och tog ställning för yttrandefriheten.

Ny alliance definierar sig som ”ett borgerligt mittenparti”. I programförklaringen talas om lägre marginalskatt, realistisk invandringspolitik, humanistisk flyktingpolitik, värdet av ett starkt EU, åter till enprocentsmålet i u-hjälpen och en skola som främjar både ämneskunskap och kreativitet.

Häromdagen lades man också fram ett förslag till ny skattepolitik, som finansierar sänkt marginalskatt till 40 procent med minskade avdragsmöjligheter. Men det är inte enskilda sakfrågor som är det riktigt intressanta utan formerandet av ett borgerligt-liberalt alternativ som ger regeringspartierna venstre och konservative möjlighet att söka stöd i mitten i stället för hos dansk folkeparti.

I dag kl 15 presenterar Ny alliance ett partiprogram i full skala. Det ska bli mycket intressant att se vad det innehåller.

Arkiv