X
Annons
X

Ledarbloggen

Lisa Bjurwald

Lisa Bjurwald

”Ingenting dramatiskt spännande har hänt”, gäspade Beatrice Ask på morgonens sommarfika med regeringen på Rosenbads innergård. En stor mängd journalister från hela landet hade samlats för att, av försnacket att döma, höra det senaste i försvarsdebatten.

Men först skulle de samlade ministrarna – Beatrice Ask, Lars Leijonborg, Åsa Torstensson, Gunilla Carlsson och Cristina Husmark Pehrsson – alltså redogöra för morgonens nyss avklarade regeringssammanträde.

”Nej, ingenting viktigt”, instämde Leijonborg, som efter några minuter ville säga sitt om den senaste tidens försvarsdebatt.

”Det är väl bra att vi har en finansminister som håller ett vakande öga på stora statsutgifter”, menade han. Men ”försvarsdiskussionen har ju knappt börjat”.

Det var pinsamt uppenbart hur gärna regeringen ville tona ned debatten. Borgs Almedalental om miljardbesparingar för försvaret var alltså ingenting annat än en ”preliminär synpunkt, hans uppfattning”, försökte Leijonborg. Om det är “möjligt eller lämpligt” är en annan fråga.

Vågar man hoppas på att övriga i regeringen därmed tycker att strypsnaran kring Sveriges försvar är både omöjlig och olämplig?

Arkiv