X
Annons
X

Ledarbloggen

Patrick Krassen

Patrick Krassen

Cecilia Wikström (fp) ondgör sig på DN Debatt över att finansminister Anders Borg är den som har mest makt över kulturen i Sverige. Att det är finansdepartement som håller i stålarna och att andra departement snällt får förhandla med finansen om hur budget och utgifter ska utformas torde förvisso inte vara någon nyhet.

Det Wikström vill är att även kultursektorn ska tas med i den sänkning av socialavgifterna som (eventuellt) kommer ske för en handfull branscher den 1 januari 2008 (däribland restauranger, taxirörelser, hudvårdssalonger och bilverkstäder). Hon må ha rätt i att de inte finns några goda skäl till varför just kultursektorn ska utelämnas. Däremot finns det inte heller några goda skäl till att just den, och inte andra sektorer ska inkluderas.

Så som bland andra Företagarna och Saco påpekat bör man se upp med särregleringar, och i synnerhet skatteregler bör vara så generella som möjligt för att försäkra neutralitet.

Det man i alla fall kan säga är att det är bättre om socialavgifterna sänks även för andra företagssektorer framöver, än att de förblir onödigt höga för alla.

Arkiv