X
Annons
X

Ledarbloggen

Claes Arvidsson

Claes Arvidsson

Socialdemokraterna gillar inte jobbavdraget med inkomstskattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare som infördes vid årsskiftet. Skälet är enkelt. Det har fel fördelningsprofil för ett parti som trivs bäst med att utmåla alliansregeringen som de rikas gynnare.

Så tanklöst har oppositionen skällt på besluten att avskaffa förmögenhetsskatten respektive fastighetsskatten. Att förmögenhetsskatten drivit kapital (och därmed indirekt jobb) ut ur landet har inte spelat någon roll. Inte heller att den principiellt orättvisa fastighetskatten har drivit folk från hus och hem.

Nu har finansminister Anders Borg gett oppositionen något nytt att bita i – och oss andra att glädjas åt. Den 1 januari 2008 släpper Borg loss den andra delen av jobbavdraget. Det handlar om en sänkning i storleksordningen 8,5 – 10,8 miljarder. Allt under förutsättning att statens finanser är fortsatt goda.

Låt det bli en följetong. Jobbdraget ska stimulera och öka sysselsättningen. Samma motiv finns för att avskaffa den en gång tillfälliga värnskatten. Utbildning måste löna sig.

Arkiv