Annons

Ledarbloggen

Kristian Karlsson

Kristian Karlsson

Bertil Repfennigs replik i gårdagens SvD (pdf) var lika egendomlig som indignerad. Han bekräftar faktauppgifterna i min artikel (22/4), men gör ett tappert försök att fluffa upp sina röda siffror.

Han medger till exempel att KPA varit sämre än jämförbara konkurrenter över den längsta möjliga tidsperioden. Sedan vill han mycket hellre jämföra över en kortare period, när KPA gick relativt bra. Och det kan man ju förstå. Men i sak är det ju faktiskt exakt det jag skrev: 2001 och 2002 var KPA bättre än snitt, 2003, 2004, 2005 och 2006 sämre. Sammantaget är KPA sämre än alla jämförbara bolag.

Större delen av repliken handlar om att KPA minsann inte alls kunnat lägga 2,3 miljarder på hög mellan 2001 och 2005. Men det påstod jag inte heller. Jag påstod att kommuner och landsting förlorade 2,3 miljarder på att KPA utnyttjade sin monopolställning och tog ut ett pris som var högre än marknadspris. Så om Repfennig vill beslå mig med felaktiga uppgifter måste han svara jakande på dessa frågor:

1. Är det falskt att KPA tar ut 0,4 procent av lönen för TGL?
2. Är det falskt att branschens standardpris är ett fast styckepris på ca 50 kronor i månaden?

Att utnyttja sin monopolställning till att ta ut högre priser än vad som erbjuds på marknaden kallas överprissättning. Jag tror inte att Bertil Repfennig är någon dumbom, och jag tror inte att han missförstod min ganska raka kritik. Han låtsas helt enkelt som att han inte förstår vad överpriser är för något.

Att sedan KPA inte lyckas göra vinst ens när man med monopolmakt tar ut överpriser, ja, det är faktiskt KPA:s sak. Och bolagets tvångsanslutna sparares.

Arkiv