Annons

Ledarbloggen

Maria Abrahamsson

Maria Abrahamsson

LUF:s förre pressekretare Per Jodenius har erkänt att han surfade runt på socialdemokraternas Sapnet och försåg fp med känsligt material i valrörelsen. Därför dömdes han också i går av Stockholms tingsrätt till böter för dataintrång. I likhet med Expressens förra reporter Niklas Svensson som också erkänt delaktighet i härvan.

Politiskt har tingsrättens avgörande begränsad betydelse. Fp har redan betalat med förlorade riksdagsmandat, vikande opinionssiffror och interna konvulsioner. Kulmen nåddes i veckan när Lars Leijonborg meddelade sin avgång.

Desto större anledning att fira har Leijonborgs tidigare medarbetare, partisekreteraren Johan Jakobsson och presschefen Niki Westerberg. Båda frias från misstankarna om inblandning i dataintrången. I fallet Jakobsson finns det inte ”något som helst stöd” för åklagarens påstående, slår rätten fast. Westerberg hade visserligen minnessvårigheter men ord står mot ord och, som domstolen skriver, sanningsplikt åvilar inte en tilltalad.

Partisekreteraren Erik Ullenhag menade i går att det ”inte var viktigt” för folkpartiet att Jakobsson och Westerberg frikändes.
Så angelägen är Ullenhag om att distansera sitt parti från dess skandalösa närhistoria.

Arkiv