Det måste gå att leva i Stockholm

Det var en påtagligt nöjd Carl Cederschiöld som igår presenterade den avsiktsförklaring om Citybanan som undertecknats av företrädare för staten, kommuner och landsting. Statens förhandlingsman har gjort ett bra jobb, som har lyckats få med alla passagerare på tåget.

Problemet är att Citybanan – även kallad Sverigebanan – är en dålig lösning. Den bör inte byggas.

Helt klart är att det behövs ökad spårkapacitet. Men med den sex kilometer långa tunneln är Citybanan ett högriskprojekt, som kan sluta på samma sätt som Hallandsås – med ett fiasko.

En invändning är att Citybanan är dyr – den beräknade kostnaden har redan stigit till 13 miljarder och mer är att vänta. Ett annat skäl är att byggtiden är lång medan behovet av lösningar är mer pockande. Den ska vara klar 2013, men det kan ta längre tid. Häromdagen stoppade Miljöverdomstolen byggandet av en planerad tillfartstunnel med hänvisning till att underlaget till ansökan inte höll måttet. En ny ansökan väntas försena bygget ett till två år. Mer av juridisk prövning är att vänta.

Men det är också viktigt att ta hänsyn till de boende, framför allt i Vasastan, som får se sina kvarter förvandlade till en gigantisk byggarbetsplats med en strid ström av tungt lastade lastbilar. För stadsdelens barnfamiljer väntar orosfylld vardag i många år.
Slutsatsen är att alliansregeringen bör stå fast vid det trafikpolitiska ställningstagande som gjordes förra året (DN Debatt 1/10). Då sade man nej. Det är inte detsamma som att slå sig till ro. Tvärtom måste infrastrukturen prioriteras: det handlar om stockholmarnas livsmiljö och Stockholm som ekonomisk motor för hela Sverige.

Försyndelser i stället för framsynta satsningar präglade den förra regeringens Stockholmsfientliga infrastrukturpolitik. 50 miljarder kronor under perioden fram till 2020: Det är, enligt en analys från Nutek, den samhällsekonomiska kostnaden för att de infrastruktursatsningar i Stockholmsregionen som fanns i början av 1990-talet, inte förverkligades.

Ett annat sätt att åskådliggöra kostnaden för att investeringarna har släpat efter, är att behovet av nysatsningar i väg- och spårnätet uppskattades av Stockholmsberedningen till 120 miljarder kronor. Vid sidan av uteblivna samhällsekonomiska vinster finns alltså en infrastrukturskuld. Under det kommande decenniet beräknades dock kanske en tredjedel av det beloppet kunna skrapas ihop.
Vad som väntar kan illustreras med att Vägverket i början av april varnade för att ökade kostnader för redan beslutade projekt kan leda till att byggen försenas. Det gäller bland annat den så viktiga propplösaren Förbifart Stockholm.

Om Citybanan skrotas till förmån för billigare alternativ kan medel frigöras för andra satsningar som innebär mindre risk och sammantaget ger mer valuta för pengarna. Banverket kommer att sura, men Stockholmarna blir glada. Och framöver bör valet av trafiklösningar ske i perspektiv av hela Stockholm som levande stad.

Visa kommentarer (28 st)

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. För att få kommentera på SvD.se måste du registrera ett konto med Disqus eller använda ett befintligt konto på Facebook, Google, Yahoo eller OpenID.
Vänliga hälsningar, Fredric Karén, chefredaktör SvD.se Läs reglerna i sin helhet

 • swerco

  fortfarande är den katolska världen full av mirakel och under som hela tiden påstås hända-värst är det väl i italien och i lourdes är kön lång av rullstolar-finns det ett enda ”vetenskapligt bevisat” mirakel? vad säjer lundaprofessorn?

 • swerco

  för att bli helgonförklarad krävs två erkända mirakel. förrförre påven polacken helgonförklarade fler än alla andra påvar i historien tillsammans!! snyggt jobbat! en var en kompis som levde t.o.m. och en massa andra från alla håll. de sitter ju på livstid och frågan är om farbrorn var dement? vad tror dick?

 • swerco

  de är ju ofelbara också……

 • Sam_Vimes

  Vem var det som blev kanoniserad under sin livstid? Nuvarande påve har faktiskt helgonförklarat fler människor än Johannes Paulus II. Han tog en grupp på 813 människor i ett svep.

 • FredrikR3

  Varför är mirakel dåliga? Det är väl bara bra. Jag har två mirakel: mina barn.

 • Henri Korvela

  Nu är det ju faktiskt inte riktigt samma sak. Om det behövs kan jag förklara hur barn blir till, det är inget mirakel i det avseendet.
  Och nej, det finns inga vetenskapligt bevisade mirakel, eftersom de står diametralt motsatta. Dvs om du kna vetenskapligt bevisa, är det inget mirakel!

 • Halsingen

  Ett liknande mer närliggande exempel är slaget vid Lindanäs. http://sv.wikipedia.org/wiki/Slaget_vid_Lindan%C3%A4s
  Det danska riksbaneret Dannebrogen förvarades i Lunds domkyrka.

 • swerco

  och dannebrogen är ju johanniterordens flagga-de var verksamma i området och hade en borg på åland och åbo slott lär vara en kopia av borgen i akkon.

 • Halsingen

  Det är en bland många teorier. Men det är förstås svårt att leda i bevis.

  Vid samma tidpunkt skulle ärkebiskopen i Lund anammat Rigas biskopsdömes rödgula korsflagga som symbol för den danska/nordiska kyrkan.

  http://www.virtualriga.com/history/riga-flag/
  Mer klart är väl att Erik XIV knyckte hansastaden Rigas blågula skeppsflagga som symbol för Sverige?

 • Niklas B

  Okej, finns det några mirakel som INTE kan bevisas vetenskapligt då? ;)

 • Henri Korvela

  Tja det finns ju två alternativ. Antingen tror man på mirakel, eller så vet man att sådant inte finns.

 • Henri Korvela

  Vet inte om man kan säga att det är klart. Tre gula kronor på blått var ju redan en del av symboliken så man inspirerades säkert av detta baserat på den danska flaggan att göra en liknande men i egna färger. Det lustiga är att länken talar om röd-gula färger, så direkt kopia kan man nog inte tala om.

 • Halsingen

  Länken talar ju om ärkebiskopsdömets flagga (sedermera Skånelands), inte den Erik XIV påstås gjort till Sveriges.
  Det är två helt olika flaggor för Riga det är fråga om.
  En som var kyrkans. En annan som var den världsliga.

 • swerco

  nationsflaggor kom sent – de satt bara på fartyg i början-det här med flaggstänger hemma på gården är väl unikt för sverige?

 • Henri Korvela

  Ja det blev lite oklart för mig när jag läste den där sidan. Å ena sidan talar den om blå-gula fanan, sedan om det röd-gula.
  Vad jag inte hittar nånstans är information om hur exakt det blå-gula kommer in, tex Rigas vapen har inget blått.

 • Henri Korvela

  Intressant fråga, det är inte unikt iom med att så har man i Finland också. Jag undrar hur det är med resten av skandinavien. Ananrs är ju flaggor inte ovanliga, ta tex USA där man flaggar hejvilt, men i mindre format på alla farstukvistar och så.
  Jag tror det hänger mycket ihop med ”sommarstuge systemet.”

 • FredrikR3

  För att veta att sådana ite finns måste du ha observerat allting i hela universums historia och dessutom känna till alla vetenskapliga lagar. med anda ord är du Gud.

 • FredrikR3

  Du har inte förstått vad ett mirakel är.

 • swerco

  det var nån rik fransk kardinal-han kanske behövde pengar-vatikanens bank är ju plundrad. oj-ännu värre ! – vad hade dom 813 gjort för mirakel då?

 • http://Svd.se/ Larsviberg

  ”Med Guds hjälp” skulle Karl XII segra.

 • Sam_Vimes
 • Sam_Vimes

  Kan inte hitta någon bland Johannes Paulus II helgon som dött efter 1978. Drogs helgonförklaringen tillbaka?

 • Halsingen

  Det som är mest unikt för Sverige är ensidigheten.
  I resten av Europa vajar utan undantag region- och EU-flaggan parallellt med riksflaggan, utanför rådhus och på andra platser.
  Men i Sverige ersätts denna mångald av enfald.
  Om det finns tio flaggstänger utanför rådhuset vajar det som regel lika många riksflaggor.

 • Halsingen

  Riga hade en korsflagga sedan 1200-talet, men den var från början svart-vit:

  https://flagspot.net/flags/lv_riga.html

  Hade för mig det var denna blågula som användes ända till slutet av 1800-talet, men den är först belagd på 1600-talet, så nu blir jag osäker?

  https://flagspot.net/images/l/lv_st938.gif

 • swerco

  och det här med sommarstugor torde vara en svensk/finsk lyx och de långa sommarloven är nog världsrekord?

 • http://Svd.se/ Larsviberg

  Går inte tre kronor tillbaka på unionstiden med drottning Margareta eller kung Byxlös, som hon också kallades. Det finns fortfarande en pendeltågsstation mellan Hovedbangaarden och Roskilde, som heter Tre kroner.

 • swerco

  jaha alla 813 offer för turkarna 1480 i otranto. men det krävs ju två bekräftade mirakel också för att få bli ett helgon? kanske påvarna har nåt slags ackord?

 • Henri Korvela

  Inte riktigt. Det användes före Kalmarunionen, Magnus Eriksson på 1330-taler skall ha brukat det som riksvapen, det finns som representant för Sverige i påvepalatset i Avignon.

Kontakta oss

Välkommen till debatten i SvD

Vi tar emot artiklar i aktuella ämnen. Artiklar som sänds till oss, ska enbart vara sända till Brännpunkt. Maxlängd är 5500 tecken, kortare går bra. Carina Stensson, redaktör, Carl-Johan Bilkenroth, biträdande redaktör. Mejla brannpunkt@svd.se

CANCERVÅRDEN

Så kan mediciner bäst användas

Kan den bästa cancervården ges i Sverige? Vad måste förändras? Följ senaste debattartiklarna!

SvD-läsarna:

”Skrämmande att Skavlan kritiseras”

Om Åkesson-intervju i SVT.

PENSIONERNA:

Nytt tänk krävs kring bromsen

Pensionärer är kritiska till regeringens förslag på mildrad effekt av den så kallade bromsen. Följ debatten om pensionerna!

MEST LÄST:

Förra veckans mest lästa artiklar på Opinion:

Debatten om det brutna Saudiavtalet går vidare och tillhör de mest lästa artiklarna på Opinion. Missade du någon intressant artikel förra veckan? Här är listan på de åtta mest lästa.

TIGGARE

Förbud? Eller härbärgen?

Läs tidigare artiklar. Vem har ansvaret? Vad kan göras?

FLYGBRANSCHEN

Mer debatt om flyget

Strejker, hård konkurrens och en osäker framtid. Följ debatten!

Ledare

Modellen
vid vägs ände

GÄSTLEDARE

För Kina är diktatur en komplimang.

Ardalan Shekarabis vinstvals med LO

LEDARE

Let's Dance är inget i jämförelse med civilministerns konst.

Åter på ruta ett

LEDARE

Svårt få svar av Bah Kuhnke.

Löfven gräver
sitt eget slukhål

LEDARE

Det är illa när politiker bryter löften.

Medeltida straff

LEDARE

Utah har sagt ja till att återinföra arkebusering.

Löfven förnekar
Kinas grundlag

LEDARE

Så mycket för regeringens ryggrad.

Fejklösningarnas
franska framgång

OP-ED

Klanen Le Pen har redan vunnit på ett djupare plan.